+ Színház

Hogyan csábítsuk el egy focidrukker feleségét?

dongó

A klasszikus történetben, amíg Amphitryon és szolgája csatába mennek, s amíg távol maradnak, addig két isten, Jupiter és Merkúr az ő alakjukba bújva csábítja el Amphitryon feleségét. Dongó sztorija a Trafóban ma és holnap.

Ki vagyok én? A kibaszott Cápa vagyok, és takarodjatok, mert elharapom a torkotokat. Szálljatok ki az életemből. Te is, Dongó, életedben nem vívtál még igazi harcot bármiért. A saját életeteken kívül semmi nincs, amiért ti éltek. Nekem van. Jézusom, veletek kéne kiállni? Gondolkozzatok már el! Ez egy közösség? Egy csapat, de komolyan?

Fociultrák harcával keveri Amphitryon történetét a k2 Színház és Kárpáti Péter közös előadása, a Dongó. A társulat két fiatal rendezője, Fábián Péter és Benkő Bence Kárpáti Péterrel közösen készítette az előadást, aminek szövegét improvizációkból állították össze.

A klasszikus történetben, amíg Amphitryon és szolgája csatába mennek, s amíg távol maradnak, addig két isten, Jupiter és Merkúr az ő alakjukba bújva csábítja el Amphitryon feleségét. A csatából vérző sebekkel, de diadalittasan hazatérő Amphitryon felismeri az átverést, és elindul a valódi harc.

Ezt a történetet hozták össze az alkotók a fociultrák szubkultúrájával és legjellegzetesebb rítusával, az ustawkával, azaz szurkolótáborok előre lebeszélt időpontban és helyszínen történő párbajával, háborújával. Az ókori mítoszt így talpig mai köntösbe, vagy inkább mezbe öltöztetik az alkotók. A Dongó legalább annyira humoros, mint amennyire magában rejt komolyabb, mélyebb filozófiai kérdéseket. Együttélés, háború, féltékenység – meg egy adag mai Magyarország.

Az előadásban a József Attila-díjas drámaíró, dramaturg, rendező Kárpáti Péter játékmesterként működik közre, azaz improvizációs helyzeteket teremt a próbákon. Ezeket a jeleneteket rögzítették, és a k2 fiatal szerzőpárosa az improvizációk szövegéből rakja össze Kárpáti Péterrel közösen a produkció szövegkönyvét. Sok múlik a szereplőkön, pillanatnyi állapotukon, azon, hogy a bennük dúló feszültség a játék során miként szabadul fel, tör ki, és azon, hogyan állnak össze végül egyetlen kerek egésszé a jelenetek.

A Dongó az első állomása annak a sornak, amelyben a Trafó három színházcsináló generáció új, kamaraprodukcióit mutatja be. Az korábban TITÁNium díjat nyert k2 Színház most a Fővárosi Önkormányzat Staféta programjának keretében készítette a produkcióját, ők képviselik a középső, azaz a pályakezdésen már túljutott, de még éppen tapasztalatokat szerző generációt. Utánuk a már nagy szakmai múlttal rendelkező Hudi László új előadása, az Optimista est következik a Trafóklubban, Murányi Tünde főszereplésével március 9-én. Végül a sor legfiatalabb alkotója, Kelemen Kristóf mutatja be a III. TITÁNium szemlén Trafó-díjat elnyert pályázatából készült előadását, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magunkról beszélünk című produkciót március 19-én.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top