+ Zene

Nem tartozik a nyilvánosságra, hogy miért távozik az Operaház fő-zeneigazgatója

Halász Péter

A posztjáról leköszönt fő-zeneigazgató jelenleg a tetralógia második részét próbálja (rendező: M. Tóth Géza), A walkür premierjét március 6-án tartják az Operaházban, Halász Péter vezényletével.

Halász Péter, a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója távozik posztjáról – erősítette meg az MTI-nek kedden a Népszabadság értesülését a dalszínház.

Az Operaház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Halász Péter fő-zeneigazgató február 1-jén jelezte Ókovács Szilveszter főigazgatónak, hogy egyik szerződését szeretné megszüntetni a Magyar Állami Operaházzal: ez a vezetői kontraktusa; a másikat, amely ötéves karmesteri megállapodás, ez a szándék nem érinti.

Ennek értelmében 2018 júniusáig biztosan vezényel az Operaház előadásain Halász Péter, premiereket visz, irányítja a Wagner-ciklust, évadonként 20-25 előadással az Operaház egyik meghatározó művésze marad – emelik ki.

A közlemény szerint az okok nem a nyilvánosságra tartoznak, Ókovács Szilveszter személyesen sajnálja Halász Péter döntését, de tudomásul veszi annál is inkább, mert a karmester az Operaház kötelékében marad.

A főigazgató több dirigenssel történt konzultációt követően az új vezetői megbízás miatt – az érvényes szabályok betartásával – Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumát irányító miniszterhez fordult, akinek jelenleg jóváhagyását várja az Operaház a felterjesztett művész vonatkozásában.

A Népszabadság értesüléseit, melyek szerint Halász Péter utódja Kocsár Balázs lesz, az Operaház sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Kocsár Balázs 1992 óta a dalszínház állandó karmestere.

Az Operaház közleménye szerint Halász Péter több mint két és féléves munkáját Ókovács Szilveszter főigazgató nagyra értékeli.

Mint írják, nemcsak a zenekar, de az Operaház repertoárja is számos emlékezetes sikert köszönhet neki: ő vezényelte egyebek mellett Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének magyarországi bemutatóját, a Cosí fan tutte és A bűvös vadász premierjét, és ő kezdte el felépíteni az intézmény új Ring-ciklusát.

A posztjáról leköszönt fő-zeneigazgató jelenleg a tetralógia második részét próbálja (rendező: M. Tóth Géza), A walkür premierjét március 6-án tartják az Operaházban, Halász Péter vezényletével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top