+ Irodalom

Diákoknak alapított irodalmi díjat a Charlie Hebdo

A Charlie Hebdo irodalmi díjára minden franciául író 12 és 22 év közötti fiatal pályázhat, bárhol is él a világban. A szerkesztőség elsősorban meglepő szövegeket vár a humor minden formájában, a fekete humortól az abszurdig.

Keresés a weben

Irodalmi díjat alapít diákoknak a Charlie Hebdo, az elismerést egy adott témára írt leghumorosabb szöveg érdemelheti ki – jelentett be hétfőn a francia szatirikus hetilap.

A Charlie Hebdo irodalmi díjára minden franciául író 12 és 22 év közötti fiatal pályázhat, bárhol is él a világban. Az idei első pályázat témája: És mi lenne, ha az érettségit mással helyettesítenénk?
A lap szerkesztősége ellen 2015. január 7-én elkövetett merénylet után

nagyon sok rajzot kaptunk fiataloktól, amelyek gyakran spontán módon, nagyon szabad hangnemben készültek. A díj azért született, hogy folytassuk a párbeszédet a fiatal generáció és a Charlie között, amelyet sokan a merényletek miatt ismerték meg

– mondta a karikaturista Riss, a Charlie Hebdo főszerkesztője a Le Parisien című francia napilapban megjelent interjúban.

A Charlie egy bátor lap. Szeretnénk továbbadni ezt a hozzáállását, segíteni a fiatalokat abban, hogy ne legyenek gátlásosak egy olyan életkorban, amikor még mindig lehetséges

– tette hozzá a főszerkesztő.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elsősorban meglepő szövegeket vár a humor minden formájában, a fekete humortól az abszurdig.
A pályázók február 24. és április 20. között küldhetik el a szövegeket a Charlie-díj internetes oldalára: www.leprixcharlie.fr.

A pályaműveket a lap szerzőiből, munkatársaiból és karikaturistáiból álló zsűri fogja értékelni. A végső döntést azonban a tíz legjobb szöveg között a közönség hozza meg május 12. és 26. között. A három legjobbnak talált írás szerzői – akiknek nevét a lap június 1-i számában jelentik be – 1000 eurós jutalomban részesülnek.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében egy évvel ezelőtt 12 embert, köztük több karikaturistát, szerzőt és ismert közéleti embert ölt meg egy iszlamista francia testvérpár. A dzsihadisták tettüket azzal indokolták, hogy Mohamed profétát akarták megbosszulni, akiről korábban karikatúrákat közölt a lap.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top