+ Film

Óriási sikert aratott Fliegauf Bence új filmje a Berlinálén

Fliegauf Bence

A teltházas vetítés után sokan könnyes szemmel jöttek oda hozzám, és ismeretlenül is elkezdték mesélni gyermekkori traumáikat, mert ismerősnek tekintettek engem, miután megnézték a filmet – mondta a rendező.

Nagy sikerrel megtartották Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmjének világbemutatóját szombat este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén.

A teltházas vetítés után sokan könnyes szemmel jöttek oda hozzám, és ismeretlenül is elkezdték mesélni gyermekkori traumáikat, mert ismerősnek tekintettek engem, miután megnézték a filmet – mondta az anya-gyerek kapcsolattal foglalkozó alkotás rendezője.

Hátborzongató, hogy traumák össze is tudnak kötni embereket, nemcsak szétválasztani

– tette hozzá Fliegauf Bence.

Kiemelte, hogy nem erre a fogadtatásra számított, mert úgy érezte, hogy a Liliom ösvény nehéz és erős rétegezettségű szerzői film, amely „vagy bejön valakinek, vagy nem”.

A premier tapasztalata alapján azonban úgy tűnik, hogy a film „kommunikál a nézővel”, és akit elér, azt „nagyon mélyen” meg is érinti – mondta a rendező, aki Csak a szél című alkotásával 2012-ben elnyerte a Berlinale nemzetközi nagyjátékfilmes zsűrijének nagydíját.

Fliegauf Bence

A Liliom ösvény nem a nagyjátékfilmes mezőnyben, hanem a formabontó, kísérleti filmalkotások világszerte egyik legfontosabb platformján, a Berlinale Forum nevű szekciójában szerepel, ahol korábban Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című filmjeit is bemutatták.

Muhi András Pires koproducer elmondta, hogy a Liliom ösvény a nagy sikerű premier alapján „megtalálta a helyét” a Forum szekcióban. A filmnek nemzetközi forgalmazót is találtak a Berlinalén, a Film Boutique nevű német céget, és igen sok fesztiválmeghívást kaptak.

Ennyi helyre nem is tudjuk elküldeni a filmet, válogatnunk kell majd

– mondta Muhi András Pires.

Magyarországon áprilisban mutatják be a Liliom ösvényt, Fliegauf Bence új alkotása a budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje lesz.

A film főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott alkotás operatőre Lovasi Zoltán, akivel Fliegauf Bence első mozifilmje, a 2003-ban készült Rengeteg óta alkot együtt rendszeresen. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Fraktál Film gyártásában készült munka producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika.

A Liliom ösvény története egy anyáról és fiáról szól, akik

lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top