+ Film

Akik elhozták Emir Kusturica filmfesztiváljának fődíját – interjú a Wartburg író-dramaturgjával

Wartburg

Vida Orsolya íróként és dramaturgként tevékenykedett a Wartburgban, ami januárban megnyerte a Kustendorf filmfesztivál fődíját. Hogy működik a közös munka a rendezővel? Milyen érzés volt találkozni Emir Kusturicával? Mikor láthatja a magyar nagyközönség a Wartburgot? Interjú.

Ahogy arról már hírt adtunk, egy magyar rövidfilm, a Wartburg nyerte el az Emir Kusturica által alapított szerbiai film- és zenei fesztivál, a Kustendorf fődíját, az Aranytojást. A filmet Borbás Dávid rendezte, és egy 2010-ben megtörtént postarablás eseményeit idézi fel. Két tisztességes családapa filmekből felkészülve indult rabolni egy Wartburggal. Az akció során az autó többször is lerobbant, többek között a tököli börtön előtt. A filmről és a szerbiai díjátadó élményeiről Borbás Dávid alkotótársával, Vida Orsolyával beszélgettünk, aki íróként és dramaturgként dolgozott a Wartburgban. Hogy működik a közös munka? Milyen érzés volt találkozni a Macskajaj rendezőjével, Emir Kusturicával? Mikor láthatja a magyar nagyközönség a Wartburgot? Interjú.

Mi fogott meg benneteket a 2010-es postarablás történetében?

Dávid (a film rendezője – a szerk.) a reptéren vett egy Blikket, és ott olvasta a cikket a rablásról. Annyira megfogta a sztori, hogy meg is tartotta az újságot. Akkor még kint tanult Skóciában, így nem volt lehetősége rá, hogy megfilmesítse a történetet, merthogy ez egy tipikusan magyar sztori. Amikor elkezdett a Budapesti Metropolitan Egyetemen (régebben BKF – a szerk.) tanulni, akkor ez volt az első filmes ötlet, amit elővett.

wartburg

Kép a Wartburg című filmből

Egy korábbi rövidfilmetek, a Welcome to Europe két menekültről szól. Direkt olyan témákat kerestek, amik társadalmi kérdéseket vetnek fel?

Dávid szeret olyan emberekről forgatni, akik vagy furcsa szituációba kerülnek, vagy kiszolgáltatott helyzetben vannak. Hozzájuk társul általában az a fajta aktuális társadalmi probléma, amiről érdemes beszelni.

Hogy kell elképzelni a közös munkát? Dávid feldob egy témát, te pedig elkezded megírni a forgatókönyvet?

Mindig könyörög nekem, hogy hozzak valami témát (nevet). Mire nekem eszembe jut egy téma, Dávid már talál egyet. A Welcome to Europe rövidfilmben még csak dramaturg voltam, a Wartburg esetében pedig már teljesen együtt dolgoztunk.

Mennyi ideig tartott a Wartburg forgatása?

A fikciós részt fél nap alatt felvettük Szigetcsépen. Dávid többször is kiment a helyszínre Csabival, az operatőrrel, hogy felvételeket készítsenek a faluról. Nem volt túlzottan hosszú a forgatás.

A film két főszereplőjét Kisteleki Márton és Nagy Gábor alakítja. Hogy esett rájuk a választás?

Tudtuk, hogy nem lesz szükség színészi játékra. Nagy Gábor jó barátja Dávidnak, és megkérte, hogy szerepelhessen. Kisteleki Marcival egy iskolába jártunk. Megkérdeztük, lenne-e kedve szerepelni a Wartburgban. Marci rengeteg kisfilmben szerepelt. Nem színész, de van rutinja abban, hogyan kell kamera előtt mozogni.

wartburg

Kép a Wartburg című filmből – a képen a két főszereplő családapát alakító Kisteleki Márton és Nagy Gábor

Mesélj egy kicsit a szerbiai Kustendorf fesztiválról! Találkoztatok Emir Kusturicával?

Találkoztunk vele, de nem egy beszédes ember. Természetesen megkértük, hadd készítsünk vele közös fotót. Nagyon kedves és aranyos volt, de nehezen megközelíthető személynek tűnt, akihez nem lép oda mindenki csevegni. Egyébként fantasztikus, kedves, családias hangulata volt a fesztiválnak. Úgy tűnik, ilyen is marad. Kusturicának nem az a célja, hogy borzasztó nagy fesztivált varázsoljon, és pont ez adja meg a hangulatát a szemlének.

Wartburg 2

A Wartburg alkotói, Szentgáli Csaba (operatőr), Vida Orsolya (író-dramaturg) és Borbás Dávid (rendező) Emir Kusturicával a Kustendorf filmfesztivál díjátadóján

Szerinted minek köszönhető, hogy ekkora sikert aratott a fesztiválon a Wartburg?

A zsűri elnöke odalépett hozzánk, és azt mondta, hogy hazájában, Afrikában rengeteg szomorú filmet látott. Szerinte nem azért járnak moziba az emberek, hogy rosszabbul érezzék magukat. Azt értékelte a zsűri, hogy komoly témáról szól az alkotás, akar beszélni valamiről, de mégis humorral teszi mindezt, hatásvadászat nélkül. A mezőny többi alkotására ez nemigen volt jellemző, egyedül talán az Ave Mariára, ami második lett a fesztiválon, és ott is lesz az Oscaron.

Mikor és hol láthatja a Wartburgot a magyar közönség? Benevezitek hazai filmfesztiválokra is?

Nemrég beneveztük a Friss Hús rövidfilmes fesztiválra, a Mediawave-re, valamint a Magyar Filmhétre is. Reméljük, hogy be is kerül, csakúgy, mint a diplomafilmünk, a Sightseeing, amit szintén neveztünk mindhárom fesztiválra.

Mik a további filmes terveitek?

Jelenleg egy kisfilm tervein dolgozunk, egy novella adaptáción, amit Svédországból indítunk be. Ezen kívül van egy kész nagyjátékfilm tervünk is. Már csak a producerekre várunk, hogy elolvassák és azt mondják, hogy beadhatjuk a Filmalapnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top