+ Képzőművészet

Megérkeztek Malevics legszebb képei

malevics

Malevics sejtette, hogy a közönség még nem képes az új művészet befogadására, de ma már tudjuk, hogy az orosz avantgárd az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezete volt.

Az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezetét mutatja be a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum anyagából válogatva, A művészet forradalma címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható orosz avantgárd kiállítása. (Fenti kép: Kazimir Malevics Szuprematizmus, 1915)

Kazimir Malevics híres Fekete négyzete határkő volt, szakított azzal a nézettel, hogy a művész dolga a látható lemásolása. Malevics sejtette, hogy a közönség még nem képes az új művészet befogadására, de ma már tudjuk, hogy az orosz avantgárd az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezete volt.

A korszak szellemi pezsgéséhez hozzájárult, hogy a képzőművészek együtt alkottak a koreográfusokkal, rendezőkkel, irodalmárokkal.

Harminc éve nem nyílt orosz avantgárd kiállítás Magyarországon, 1986-ban is még egészen más kontextusban. A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum egyedülálló avantgárd gyűjteménye együtt még sohasem volt látható Oroszországon kívül.

malevics

Mihail Larionov Zsidó Venus, 1912

Az MNG közönsége így most olyan művészek munkáin keresztül kaphat átfogó képet a mozgalom minden irányzatáról, mint Vaszilij Kandinszkij, El Liszickij, Alekszandr Rodcsenko, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov.

Nyikita Korityin, a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum igazgatója elmondta:

Ez a gyűjtemény a legféltettebb kincsünk: nem aukciókról vagy adományokból, hanem maguktól a művészektől származik. Egyszerre három-öt képnél többet sosem kölcsönöztünk más múzeumnak, így a mostani, egységes külföldi bemutatkozás mindenképpen egyszeri alkalom, amely a múzeum felújítása miatti zárva tartásnak köszönhető. A kiállításhoz nagyszerű katalógus is készült, ilyen alaposan maga a jekatyerinburgi múzeum sem dolgozta fel a gyűjteményt.

Gergely Mariann kurátor arról beszélt, hogy az orosz avantgárd rövid két évtizede az európai művészet olyan termékeny korszakát jelentette, amely máig inspirációt nyújt.

Az 1910-1920-as évek orosz művészei hittek abban, hogy az új képi nyelv, a naturális ábrázolástól elszakadó modellezés a modern kor jobb megértésének lehetőségét jelenti, és a forradalmi hatalom is számos munkát vásárolt a kortárs alkotóktól, hogy a frissen létrehozott művészeti nevelési központokban helyezte el ezeket.

malevics

Vaszilij Kandinszkij Improvizáció No. 217. Szürke ovál, 1917

A látogató betekintést kaphat a történelmi háttérbe is: a képzőművészeti alkotások mellett filmdokumentumokkal idézik meg azt a korszakot, amelyben ezek a remekművek megszülettek.

Az orosz avantgárd művészek negyven kiemelkedő munkáját és számos korabeli tárgyi és filmdokumentumot felvonultató kiállítás május 1-jéig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria C épületében.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top