+ Tudomány

Először végeztek tűfóbia miatt hasnyálmirigy-átültetést

tűfóbia

A világon először végeztek tűfóbia miatt hasnyálmirigy-átültetést egy cukorbeteg brit nőnél – tudósított a BBC hírportálja.

A világon először végeztek tűfóbia miatt hasnyálmirigy-átültetést egy cukorbeteg brit nőnél – tudósított a BBC hírportálja. Az 55 éves Sue Yorknál hétéves korában állapították meg az 1-es típusú cukorbetegséget. A tűtől annyira rettegett, hogy amikor inzulint kellett beadnia magának, reszketni és hányni kezdett.  A BBC-nek elmondta, hogy a műtét tökéletesen megváltoztatta az életét, orvosai szerint várható élettartama a kétszeresére nőtt.

A Manchester Royal Infirmaryben végzett operáció után a beteg “hihetetlenül erősnek” érezte magát:

Már nem kell küzdenem a lépcsőkkel, nincs légszomjam, ha szélben sétálok, a bőröm sem sárga vagy szürke, és már nem érzem magam állandóan kimerültnek. Új szemüvegre lett szükségem, mert javult a látásom.

Sue York legrosszabbul 2012-ben érezte magát, ekkor változtak meg a cukorbetegek autóvezetési szabályai, attól kezdve vezetés előtt és a volán mögött töltött időben két óránként a betegeknek meg kellett mérniük a vércukorszintjüket.

Ez már túl sok volt nekem a tűből, túl sok a húsba szúrásból.

– mesélte York, aki innentől nem vezetett többet, és mivel a gyalogláshoz túl gyenge volt, a szobafogság réme fenyegette. Próbálkozott hipnoterápiával, viselkedésterápiával, de kóros rettegésén nem segítettek. Az injekció beadása gyakran már húsz percig is eltartott. Több mint két évébe telt, amíg felkerült a szervátültetésre várók listájára, ezalatt háromszor jelent meg a transzplantációs bizottság előtt.

Kérdéses volt, hogy szüksége van-e az új szervre, hiszen nem voltak veseszövődményei, és azt is vitatták, elég súlyos-e a fóbiája ahhoz, hogy ilyen nagy műtéten kelljen átesnie. Elmondta, hogy az évtizedek óta diabéteszben szenvedők körében gyakori a súlyos tűfóbia és remélte, története reményt adhat a többieknek is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top