+ Tudomány

Itt a döbbenetes sikert arató könyv folytatása

Megjelent a Lelki köldökzsinór című könyv folytatása, a kötet a 2000-es évek elején anya-magzat kapcsolatanalízisen részt vett gyerekek fejlődését, anyjukkal való jelenlegi kapcsolatukat dolgozza fel.

A Lelki köldökzsinór – Beszélgetek a kisbabámmal című könyv 2002-ben jelent meg. A kötetben beszélgetéseket lehetett olvasni az anya-magzat kapcsolatanalízisen részt vett anyákkal, akik Vollner Judit újságírónak számoltak be a módszerrel kapcsolatos tapasztalataikról, élményeikről. Azóta a kötetben szereplő magzatok megszülettek, 13-16 évesek lettek, így az új, a Magzatkortól a kamaszkorig című könyv az ő fejlődésüket kíséri nyomon az anyákkal folytatott beszélgetéseken keresztül, felidézve a korábbi terápiás emlékeket is.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis egy preventív módszer, amelyet Hidas György és Raffai Jenő pszichológusok dolgoztak ki 1996-ban pszichoterápiás tapasztalatok alapján. A módszer feladata, hogy átvilágítsa a leendő anya lelkét, segítse várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, problémás viszonyait rendezni, valamint segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglevő természetes kapcsolatát és segítse lélektani oldalról felkészíteni mind a magzatot, mind az anyát a születésre-szülésre – olvasható Hidas György összefoglalása a módszer honlapján.

Az analízisen keresztül lehetővé válik a terhesség teljes pszichoszomatikus kontrollja, a koraszülések megelőzése, a terhesség folyamán fellépő funkcionális zavarok megszüntetése, ezáltal a szülések könnyebben és problémamentesebben zajlanak le.

A kapcsolatanalízis az anya relaxált állapotában történik, hetente egy vagy két alkalommal, a kismama jelentkezésétől egészen a szülésig. „Ha sikerül az anya lelkivilágát gyermekével, a szüléssel kapcsolatban harmonizálni, a szülés lefolyása könnyebb lesz, a gyermek jobban fejlődik mind az anyaméhben, mind a születés után, és kiegyensúlyozottabb lesz” – írja Hidas György.

A módszer mélylélektani elméleti alapjairól 1995-ben Heidelbergben, a Nemzetközi Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság tizenkettedik világkongresszusán tartott először beszámolót a két terapeuta, az előadást élénk tudományos érdeklődés kísérte.

A Lelki köldökzsinórt 2002 óta többször újranyomták, tankönyv lett a felsőoktatásban, a pszichológiai és a terhesgondozással, csecsemők, újszülöttek gondozásával kapcsolatos képzéseken is, sőt a 2005-ös német nyelvű megjelenést követően Németországban is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top