+ Film

A hit börtöne tényleg létezik

Csütörtöktől a magyar mozikban is látható a Szcientológia, avagy a hit börtöne című dokumentumfilm, amely Hubbardtól Tom Cruise-ig próbálja megfejteni a hollywoodi székhelyű egyház titkát.

Csütörtöktől a magyar mozikban is vetítik a Szcientológia, avagy a hit börtöne című dokumentumfilmet, amely Hubbardtól Tom Cruise-ig próbálja megfejteni a hollywoodi székhelyű egyház titkát.

Szcientológia, avagy a hit börtöne (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, 2015). R.: Alex Gibney. Bemutató: 2015. november 19. Forgalmazza: Cinefil Co és a Magyarhangya.

Alex Gibney veterán dokumentumfilmes 2012-ben készített egy filmet a katolikus egyházban történt pedofil-botrányokról, ezután kezdte el mind jobban foglalkoztatni őt a hit és az egyház. Lawrence Wright éppen akkortájt küldte el neki szcientológiáról szóló könyvét, ez pedig végképp beindította a filmes agyát, aki korábban készített már filmet a WikiLeaks-ről, az Enron-botrányról, vagy éppen Steve Jobsról is.

Akik megszólalnak

Wright kétszáz szcientológussal készített interjút, akik között volt aktív és kiugrott egyháztag egyaránt. Már az ő figyelmét is felkeltette Paul Haggis rendező és író története, aki 35 év tagság után 2009-ben hagyta ott a szcientológiát. Haggis (aki két Oscar-díjat is nyert az Ütközések című filmjével, de ő írta a Millió dolláros bébi forgatókönyvét is) a film egyik főszereplője is, kendőzetlenül és fanyar humorral mesél azokról az évtizedekről, amit a szcientológusok között töltött.

Paul Haggis mellett sokat mesél a filmben Jason Beghe színész is, aki kilépése után egy interneten keringő videóban már vallott a szcientológiáról. Feltűnnek az egyház különböző kiugrott tisztségviselői is, valamint archív felvételeken felbukkan Tom Cruise, John Travolta, az egyház jelenlegi feje (David Miscavige) és az alapító L. Ron Hubbard is.

L. Ron Hubbard nagyon ritkán állt kamerák elé, itt látható vele egy interjú:

Szcientológus lettem, 10 év múlva jövök

Alex Gibney először Hubbard és az egyház történetét mutatja be, majd megismerhetjük az egyház felépítését, szervezeteit és azokat a mechanizmusokat, amik benntartják a hívőket az egyházban. Talán ez a legérdekesebb, hiszen igaz, hogy a Magyarországon vallási egyesületté visszaszorult szcientológia ma már nem az aranynapjait éli, de a kilencvenes években világszerte tombolt a Hubbard-láz.

Gibney filmjének az az egyik legnagyobb erénye, hogy megmutatja azt, hogy a vakbuzgó hívő bárkiből lehet. Sokakat éppen szkepticizmusukból eredendően szippantott be a szcientológia, de semmiképpen sem arról van szó, hogy a szcientológusok automatikusan könnyen befolyásolhatók, vagy vízfejűek lennének.

A történetekben gyakran jelent közös szálat az, hogy általában valamilyen lelki útkeresés közben találnak rá a szcientológiára (Bonyai Péter interjúja is ezt erősíti meg). Ugyancsak közös az, hogy a betérésük után legtöbbjüknek az ismeretségi körül is gyökeresen átalakul; nem ritka az, hogy a friss egyháztag párkapcsolata tönkremegy, vagy éppen az, hogy családjával szakítja meg a kapcsolatot. Az meg már nem vicc.

Travoltától Tom Cruse-ig

A Szcientológia, avagy a hit börtöne kiemelten foglalkozik a hírességek szerepével. Az egyház első igazi kirakatarca John Travolta volt a hetvenes évek végétől, majd később Tom Cruise vált a szcientológia celeb-nagykövetévé, akit egyébként szabályosan vissza kellett rángatni az egyházba. A film egyik legfélelmetesebb pontja (természetesen a koncentrációs táborra emlékeztető Lyuk puszta létezésén túl) épp Tom Cruise és Miscavige barátsága és érdekeinek összefűződése.

A film arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a szcientológia koporsójába az utolsó szöget éppen Tom Cruise, vagy éppen John Travolta verhetné be, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy mindketten remekül elvannak az egyház kötelékében. Tom Cruise egyáltlaán nem úgy néz ki, mint aki fel akarná dönteni a bilit, de ki tudja, a szcientológia útjai kifürkészhetetlenek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top