+ Irodalom

Szörnyen titkos dolgok történnek a város szélén

Te mit szólnál, ha kiderülne, hogy a város szélén levő unalmas gyárépületben nem emberek, hanem különböző trollszerű lények dolgoznak? A Szörnyen titkos részleg című ifjúsági regényben, és folytatásában valami hasonló történik.

Te mit szólnál, ha kiderülne, hogy a város szélén lévő unalmas gyárépületben nem emberek, hanem különböző trollszerű lények dolgoznak? A Szörnyen titkos részleg című ifjúsági regényben, és folytatásában valami hasonló történik.

A brit-kanadai Robert Paul Weston a Zorgamazoo című ifjúsági regénnyel mutatkozott be 2008-ban, amellyel több díjat is bezsebelhetett, második regénye pedig a Piroska-történet sötét továbbszövése volt. A Szörnyen Titkos Részleg (The Creature Department) 2013-ban jelent meg; a regény folytatása,  A híres hatodik Ghork (Gobbled By Ghorks) pedig egy évvel később látott napvilágot – a Kolibri Kiadónak köszönhetően már mindkét regény olvasható magyarul.

Robert Paul Weston (aki egy remek dizájnú honlappal is rendelkezik, amit nem mellesleg a felesége készített) egy átlagos kisvárosba kalauzol minket a Szörnyen Titkos Részlegben, amelynek szélén áll egy roppant közönséges gyár is, amelynek kutatási és fejlesztési részlege annál inkább elüt a megszokottól. Ugyanis egyetemet végzett kutatók helyett a DENKi-3000 laboratóriumában szörnyegyetemen diplomázott lények végzik a munkát.

De hogy kerül a képbe két tinédzser,

akik ráadásul alig ismerik egymást? Hát úgy, hogy a fentebb említett gyár feltalálója történetesen a 12 éves Elliot von Doppler nagybátyja, aki válságos helyzetében az állandóan horgászmellényben járó unokaöccsét kéri meg, hogy segítse ki őt. A másik kiszemeltje az a Leslie Fang, akivel Elliot holtversenyben harmadik lett az iskolai tudományos vetélkedőn. Hát igen, néha nem az jár a legjobban, aki az aranyérmet viszi haza.

Elliot az a klasszikus magának való csodabogár-tinédzser, Leslie pedig éppen haragban áll a világgal, amire a gótos öltözködésével is rásegít. A két tinédzser alig ismeri egymást, és különösebben nem is vágynak egymás társaságára az ominózus iskolai verseny után, de ahogyan az lenni szokott, a közös kaland összekovácsolja kettejüket. A tét pedig nem kicsi: a DENKi-3000 gyárnak új terméket kell piacra dobnia, különben fújtak a szörnyen titkos részlegnek…

Alighanem minden olvasónak

hamar lesz kedvenc lénye a Szörnyen Titkos Részlegből, akik egytől egyik visszatérnek A híres hatodik Ghork című folytatásban is. A DENKi-3000 ugyan megmenekül az előző részben, de az egyik lény, Jean-Remy távol levő húga riasztja a részleg lakóit. Az első részben is komoly szerepet kap az étkezés, ugyanis Elliot szülei étteremkritikusok, Leslie családja pedig egy étkezdét üzemeltet, a lények pedig imádják Leslie nagypapájának húsos táskáját; a második részben pedig szereplőink egy gasztronómiai fesztiválon találják magukat.

A remek magyar fordítás mindkét regény esetében Pék Zoltán érdeme, aki nemrég regényíróként is bemutatkozott, aminek kapcsán zenei múltját is előástuk. Az illusztrációkat a szörnyen mulatságos Zack Lydon készítette, aki az egyik könyvbeli lénynek adott interjújában azt mondja, hogy az ihlethez a hátát vakargatja és a szakállát simogatja. Zack Lydon egyébként a Framestore nevű cégnek dolgozik, akik olyan filmek vizuális effektjein dolgoztak, mint az Avatar, A mentőexpedíció, vagy éppen az Ahol a vadak várnak. Ők készítették a könyv beharangozó videóját is:

Robert Paul Weston regényeinek világát talán a Harry Potter-Tim Burton-Szörny Rt. háromszögben lehetne a legkönnyebben betájolni, de ehhez hozzájön az író humora, amelyik mindegyik korosztály számára megkönnyíti az olvasást. Az alvást viszont nem feltétlen könnyíti meg, ugyanis mindkét könyv világít a sötétben, ha sokáig olvassuk lámpafény mellett. Ezt azért jó tudni az első lámpaoltás előtt!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top