+ Történelem

Kihagyhatatlan kiállítás nyílt meg

Pénteken nyílt meg a kiállítás a Ludovikában.

A magyar szablyavívás történetét mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílt Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában.

A kard, a szablya egy nemzeti kincs, sajátos hungarikum, amely végigkísérte magyarságunk történetét – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter pénteken a Hadi főtanodától a Toldi Vívómesterképzőig címmel nyílt szablyatörténeti kiállítás megnyitóján.

Simicskó István köszöntőjében azt mondta: a sport, de a kardvívás különösen a tisztességes kiállás és a jellem jó irányba történő terelését segíti elő. Fontos célokra, helyes küzdelemre „fair playre” tanítja meg az embert – tette hozzá.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában nyílt, december 13-ig megtekinthető kiállítás aktualitását az adja, hogy a Toldi Miklós Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját. A kiállítás megnyitóján 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívót is.

Simicskó István szavai szerint Pézsa Tibor, a magyar vívólegenda pályája során – sporteredményeivel s oktatói munkájával egyaránt – nemzeti összetartozásunkat, nemzeti önbecsülésünket erősítette, s megmutatta a sikerhez vezető utat is.
Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében elmondta, hogy a vívók – bár a küzdelem során egyedül vannak a páston – összetartó közösséget alkotnak. A rektor szerint a vívósportok, különösen a kardvívás, a nemes küzdelemre, katonás, fegyelmezett életre teszik alkalmasabbá az embert.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kardvívás nem csak mint sport, hanem mint harci elem is kiemelt fontosságú. A kard a vitézség, a szabadság, az önállóság s a magyar nemzeti szuverenitás jelképe is – hangsúlyozta a rektor, példaként említve, hogy Petőfi Sándor költeményeiben a kard visszatérő motívum, a szabadság s az azért folytatott küzdelem jelképe.

A kiállítást Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A rendezvényen beszédet mondott továbbá Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is. Az iskola növendékei pedig szablyavívó-bemutatót is tartottak.

Az NKE Ludovika Múzeumában december 13-ig megtekinthető kiállításon meg lehet ismerkedni a magyar szablyavívás történetével, annak kiemelkedő egyéniségeivel. Megtekinthetők továbbá fegyverek, védőfelszerelések, egykori érmek és elismerések, vívórelikviák.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top