+ Képzőművészet

Szirmay Zsanett óriási sikert aratott Dubajban egy különleges zenegéppel

szirmay zsanett

Szirmay Zsanett már itthon és a Bécsi Design Héten is bemutatkozott projektje, a Soundweaving műfaji korlátokat áttörő zenei – képzőművészeti kísérlet.

Magyarország is meghívást kapott az idén első alkalommal megrendezett hatnapos nemzetközi design fesztiválra, a Dubaj Design Hétre (Dubai Design Week), ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) másodéves mesterszakos hallgatója, Szirmay Zsanett egyedülálló zenei kísérletével, a Soundweavinggel képviselte Magyarországot.

szirmay zsanett

Az október 26. és 31. között lezajlott Dubaj Design Hét a világ minden tájáról érkező, a legújabb trendeket képviselő designerek munkáit vonultatta fel. A Dubaj Design Hét hat (Peking, Helsinki, Isztambul, Melbourne, Mexikóváros és San Fransisco) világszínvonalú design héttel együttműködve több száz feltörekvő fiatal tervezőnek nyújtott bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi közönség és a szakma előtt egy olyan különleges helyszínen, mint a Dubai Design Negyed. A D3 néven is ismert kreatív ipari centrum jelenleg a térség leggyorsabban fejlődő negyede, amely kiemelten támogatja a kultúra, a művészet és a design szcéna fejlődését. A negyed a tervek szerint 2017-re közel 10.000 négyzetméterével a régió kulturális centrumává válik.

szirmay zsanett

Szirmay Zsanett már itthon és a Bécsi Design Héten is bemutatkozott projektje, a Soundweaving műfaji korlátokat áttörő zenei – képzőművészeti kísérlet. Az eredetileg a MOME-n, féléves feladatként született koncepció egy ismert folklór-anyag, a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései, és egy különleges technológiai eljárás, a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó, különleges párosításából született. A MOME MA Textil szakján végzett Szirmay Zsanett a tradicionális magyar hímzés-motívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. A keresztszemes minták így alakulnak dallammá. A különleges zenegép „közel-keleti kiadása” a Soundweaving – Middle East Edition ugyanazon elv alapján működik, mint az eredeti szerkezet, az itt használt lyukkártyák azonban ezúttal nem magyar hímzésmotívumok alapján képeznek dallamot, hanem a hagyományos afgán csomózott szőnyegek mintázatát alakítják zenévé.

szirmay zsanett

A fotókat Fövenyi Sándor készítette

A több mint 135 éves múltra visszatekintő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar designkultúra, kreatív ipar és kultúra megkerülhetetlen része. A MOME-n folyó interdiszciplináris, integrált szemléletű, a tervezést és a kutatást előtérbe helyező oktatás, olyan szellemi műhelyként működik, amely megteremti a lehetőségét az olyan kísérletező projektek megvalósulására, mint Szirmay Zsanett Soundweaving munkája.

A nemzetközi projekt a magyar Hybridart Managment és a dubaji Tashkeel, független kortárs művészeti szervezet együttműködésében született meg. A Hybridart elismert szereplője a nemzetközi művészeti és design szcénának. Fő célkitűzése, hogy egyre szélesebb körben ismertté és népszerűvé tegye a magyar és külföldi képzőművészetet és designt, ennek jegyében születhetett meg a Soundweaving – Middle East Edition. A szervezet már évek óta meghatározó szerepet tölt be az arab térség design és képzőművészeti szférájában, a Design Terminállal együttműködve Kelet-Európa egyetlen kiállítójaként 2014-ben és 2015-ben is részt vett az arab térség legrangosabb rendezvényén, a Design Days Dubai vásáron, idén először pedig egyetlen magyar kiállítóként vehetett részt a Dubai Design Héten.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top