+ Film

Vászonra viszik a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét

Magyar Nemzeti Filmalap

Újabb három mozifilm gyártásának támogatásáról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap, így megkezdődhet Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil román rendező magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmjének forgatása is.

Újabb három mozifilm gyártásának támogatásáról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap, így megkezdődhet Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil román rendező magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmjének forgatása is.

A Magyar Nemzeti Filmalap  közleménye szerint Kondor Vilmos Budapest noir című sikerkönyvének filmes feldolgozása, amelynek forgatása februárban kezdődik, 897 millió forint támogatást kap. Az 1936-ban Budapesten játszódó bűnügyi történet filmes adaptációjának rendezője Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) lesz. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése alatt.

Az alkotás a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó. A film forgatókönyvét Szekér András írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A látványért Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) fog felelni, míg a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Valami Amerika 2) tervezi. Szász János a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét feldolgozó új filmjét a filmalap 494,5 millió forinttal támogatja. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert.

A Woyzeck, a Witman fiúk, és A nagy füzet című filmeket is jegyző rendező a Sóhajok hídjában új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituált életével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival. A Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készülő film a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel – olvasható a közleményben, amely szerint a forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A Sóhajok hídja forgatókönyvet Szász János Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta, a cselekmény fő helyszíneit adó vágóhíd, húsüzem és bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi. Az alkotás a Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás, operatőre Máthé Tibor.

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja afilmalap. A válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő 40-es színész történetét bemutató vígjáték hangutómunkájának nagy része, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. A film magyar koproducere Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film, az alkotásban több magyar színész is feltűnik majd epizód szerepekben, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak. Nae Caranfil legutóbbi filmje, a Közelebb a holdhoz a román nemzeti filmdíjak átadóján rekordszámú, összesen kilenc Gopo-díjat nyert. Készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán román producere Cristian Mungiu. A három alkotás mellett gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve is. A Filmalap támogatásával idén 16 mozifilm készült el, jelenleg további 21 egész estés filmalkotás gyártása van folyamatban – olvasható a közleményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top