+ Építészet

A titokzatos Sagrada Familia tornyai a Gaudí választotta neveket kapják

sagrada familia

Gaudí elképzelése az volt, hogy a Sagrada Familia legmagasabb pontja se haladja meg Barcelona hegye, a Montjuic 180 méteres magasságát. A többi torony 135 méter magas lesz,

Építésének megkezdése után 144 évvel, 2026-ra elkészül Barcelona emblematikus épülete, a Sagrada Familia bazilika – jelentette be Jordi Faulí főépítész a katalán fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

A katalán modernizmus jelképének számító, a gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilika mai építői igyekeznek hűek maradni a tervező, Antoni Gaudí eredeti terveihez. Ezek alapján kezdenek hozzá a még hiányzó hat központi torony építéséhez jövőre.

A főépítész úgy számol,

hogy 2020-ra épülnek fel a tornyok, ezután fognak hozzá a csúcsdíszek elkészítéséhez, amelyek „megkoronázzák” majd a művet.

A majdani tornyoknak még Gaudí választott neveket. A legmagasabb, 175,2 méteres tornyot Jézus Krisztusról nevezte el. A tervező elképzelése az volt, hogy a Sagrada Familia legmagasabb pontja se haladja meg Barcelona hegye, a Montjuic 180 méteres magasságát – mondta Jordi Faulí.

A többi torony 135 méter magas lesz, névadóik Mária és a négy evangélista: Máté, Márk, Lukács, János. Amikor ezek elkészülnek, a Sagrada Familia összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé. A munkálatok a jelenlegi költségvetés szerint 25 millió euróba (7,8 milliárd forint) kerülnek.

A bazilika alapkövét 1882-ben fektették le,

Antoni Gaudí egy év múlva vette át a munkálatokat, a megszállottjukká vált. Mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott egyéb munkáival. Az építkezésen remeteként élt és maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig.

Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű.

A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte.

A templom működik, miséket celebrálnak benne, de a legtöbben turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet. Évente mintegy hárommillió turista látogatja meg a bazilikát.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top