+ Építészet

Elvették a román államtól Ady és Csinszka egykori kastélyát

Ady és Csinszka

A Kolozsvártól 70 kilométerre nyugatra, az E60-as európai út mellett álló kastélyt Octavian Goga román költő, későbbi miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban Boncza Bertától, Ady özvegyétől.

A román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette azokat az iratokat, amelyekkel az egykori tulajdonos a román államnak adományozta a csucsai Boncza-kastélyt, Ady Endre és felesége, Boncza Berta egykori otthonát.

A Kolozsvártól 70 kilométerre nyugatra, az E60-as európai út mellett álló kastélyt Octavian Goga román költő, későbbi miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban Boncza Bertától, Ady özvegyétől. Goga halála után a költő özvegye, Venturia Goga rendezett be múzeumot az épületben. A birtokot az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta.

A Goga családnak nem voltak gyermekei, oldalági örökösök indítottak pert az adománylevél érvénytelenítésére. A kastélyban ma is Octavian Goga-múzeum működik, ám az egyik melléképületében Ady Endre-kiállítást rendeztek be, amelyet 2014 márciusában újítottak fel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top