+ Képzőművészet

Makláry Kálmán galériája a párizsi nagyágyúk között van

Európa egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti vásárán, a FIAC-on (Foire International d’Art Contemporain) egyedüli magyar kiállítóként van ott Makláry Kálmán galériája. A vásár sztárművészei az amerikai Jeff Koons és Christopher Wool, akiknek művei eurómilliókba kerülnek.

Huszonhárom ország 173 galériájának részvételével nyílt meg csütörtökön Európa egyik legnagyobb kortárs művészeti vására, a FIAC (Foire International d’Art Contemporain) Párizsban.

A vasárnapig tartó kulturális eseményt egyszerre két helyszínen rendezik meg a francia fővárosban: a Grand Palais kiállítócsarnokában a már befutott XX. századi és kortárs művészek alkotásait képviselő nagy presztízsű galériák kaptak helyet. Szemben, a Szajna bal partján, végig az Austerlitz rakparton a kísérletezőbb jellegű, feltörekvő fiatal alkotókkal dolgozó galériák kínálatából válogathatnak a műgyűjtők.

A szabadtéri rész ingyenesen látogatható, a Tülériák kertjében és a Növénykertben felállított monumentális alkotások számíthatnak a legnagyobb népszerűségre. A vásárhoz egyébként 48 állami és magán kiállítóhely is csatlakozott, így Jennifer Flay, a FIAC művészeti igazgatójának szavai szerint a Szajna az elkövetkező négy napban a múzeumok folyója lesz.

Jennifer Flay, aki 12 éve vezeti a művészeti vásárt, azt mondta, a FIAC sokszínű közönséghez szól.

Fontos, hogy ne valamilyen belterjes dolog legyen az elit, valamint olyan emberek számára, akik az iskolázottságuk és a pénzügyi helyzetük miatt gyakrabban találkoznak művészeti alkotásokkal.

A FIAC-on még soha nem volt jelen annyi külföldi kiállító, mind idén: a mintegy negyven francia galéria mellett 35 amerikai, 26 német és 14 brit is kiállít. Magyarországról Makláry Kálmán galériája van ott.

Jennifer Flay az újonnan érkezettek közül a montreali Landau Fine Artra hívta fel a figyelmet, amely a világ egyik legjobb modern művészeti galériája, valamint a pekingi Long March Space-re, amely új megközelítéssel mutatja be a kínai művészeket és a glasgow-i Modern Institute-re, amely az elmúlt évek egyik legbefolyásosabb galériája.

Kolumbia először képviselteti magát Casas Regnier galériájával a FIAC-on, ahol évről évre egyre erősebb a dél-amerikai jelenlét, Brazíliából öt, Mexikóból pedig négy kiállító érkezett idén. A Grand Palais üvegtetejű kiállítócsarnokának főhajójában kaptak helyet a legnagyobb presztízsű meghívottak, a Szajna-parton pedig 69 kortárs galéria állít ki, köztük 19 francia és 22 amerikai.

Jennier Flay szerint nagyon nehéz bármilyen tendenciát megállapítani a már befutott és a kezdő művészek között.

Az 1980-as évek eleje óta a különböző kultúrájú művészek különböző médiumokat használnak. Nagyon nyitott időszakot élünk, amelyben a minden lehetséges elve az uralkodó.

A FIAC sztárjai, akiknek művei eurómilliókba kerülnek, az amerikai Jeff Koons vagy Christopher Wool, olyan nagy klasszikusokkal rivalizálhatnak, mint Giacometti vagy Jean Arp. Ugyanakkor már száz és néhány ezer euró közötti áron is lehet műalkotásokat találni a párizsi vásáron.

Fotó: Fazekas István, hvg.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top