+ Film

Miért nem jön Magyarországra Luc Besson?

Luc Besson

Mégis Franciaországban forgatja következő filmjét Luc Besson, miután a francia kormányzat általánossá teszi a francia filmgyártás számára a harmincszázalékos adókedvezményt.

Mégis Franciaországban forgatja következő filmjét Luc Besson, miután a francia kormányzat általánossá teszi a francia filmgyártás számára a harmincszázalékos adókedvezményt.

Miután a jelenlegi szabályozás szerint nem részesülhet a francia filmes adókedvezményekből, a világhírű rendező egy hónappal ezelőtt még azt fontolgatta, hogy Magyarországon forgatja a Valerian című tudományos-fantasztikus képregény alapján készülő sci-fi akciófilmet, amely az európai filmművészet legnagyobb költségvetésű akciófilmje.

Egy új törvénytervezet visznek a nemzetgyűlés elé szavazásra. Ennek az új szövegnek köszönhetően a Valérian Franciaországban készülhet el. Ez fantasztikus hír a francia gazdaság számára, hiszen a produkció ezer munkahelyet hoz létre és több tízmillió eurót fog elkölteni az országban. Ennek a törvénytervezetnek mégsem ez a legjobb híre. A legjobb hír az, hogy a francia filmeknek harmincszázalékos adókedvezmény fog járni, a korábbi húszszázalékos helyett. Ez a különbség apróságnak tűnik, pedig mindent megváltoztat

– mondta Luc Besson a film kapcsán. Szerinte a 10 százalékos különbség miatt készült tavaly külföldön 35 francia film, az idei év első hat hónapjában pedig 39 francia produkció választott külföldi helyszínt a forgatáshoz.

Fleur Pellerin kulturális miniszter múlt szerdán erősítette meg, hogy a 2016-os költségvetési törvénytervezetben harminc százalékra emelkedik minden francia film számára az adókedvezmény, amely eddig csak a 4 millió eurónál kisebb költségvetésű produkcióknak járt. A harminc százalék a nem franciául forgatott francia filmeknek is jár, így Luc Besson Valérian című alkotásának is, amely angolul készül, mintegy 170 millió eurós költségvetéssel.

A Valerian főszerepeit Dane DeHaan, Cara Delevingne és Clive Owen alakítják. A rendező maga írja a forgatókönyvet, felesége, VirginieBesson Silla producerként jegyzi a munkát Besson produkciós és forgalmazó cégének képviseletében. A forgatás várhatóan fél évig tart. A Valerian jövőben játszódó történetében DeHaan űr- és időutazót alakít, tipikus szuperhőst, partnere, Delevingne pedig vörös hajú társát, a rendkívül intelligens Laurelinét játssza. A produkció bemutatását 2017 nyarára tervezik. Az 1967-től Pierre Christin és Jean-Claude Mezieres által rajzolt és írt Valerian című képregényt, amelynek kalandjaiból gyűjteményes kötet is született, világszerte 21 nyelven több mint tízmillió példányban adták el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top