+ Ökológia

Itt mindent csomagolás nélkül vásárolhatsz

nopack

A Nopacknál szinte minden csomagolásmentes. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat.

Szerdán megnyitott Magyarország első csomagolás nélkül árusító boltja Budaörsön. A Nopack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára.

Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. A Nopack csapata ezen szeretne változtatni, és ezért hozták létre a boltot,

amely felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire és óvja azt.

A Budaörs fő utcájában megnyílt üzletben, amely egy

tipikus régi budaörsi portán

kapott helyet, többek között zöldségek, gyümölcsök, magvak, aszalványok, fűszerek, fűszernövények, természetes kozmetikumok, mézek és házi lekvárok, egészséges tésztafélék, teljes kiőrlésű péktermékek, fair trade kávék és teák, környezetbarát tároló

nopack

Radovics Rita munkatárs aszalt szilvát adagol a Nopack – Magyarország elsõ csomagolásmentes üzletének nyitónapján Budaörsön 2015. szeptember 30-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

edények kaphatók. Monostori-Kalovits Márk tulajdonos a helyi termékek fontosságát hangsúlyozta, mert azok mindig megbízható forrásból származnak és kiváló minőségűek. A Nopack nemcsak a helyi gazdaságok mellett elkötelezett, hanem a fair trade kereskedelem mellett is, így a kávé és a tea beszerzésekor ezt is figyelembe veszik.

A Nopacknál szinte minden csomagolásmentes. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat.

De a bolt közösségi tér is, ahol újrahasznosított és újragondolt bútorok fogadják a betérőt. Ez is fontos szempont volt a berendezéskor, s ha mégis szükség volt új darabra, annak ellensúlyozására fákat szeretnének ültetni a gyerekekkel közösen a város óvodáiban és iskoláiban.

A bolt ötletgazdája szólt arról is, hogy franchise rendszert szeretnének létrehozni, eddig 42 érdeklődő jelentkezett, s érkeztek megkeresések Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokat segített abban, hogy megtalálják a közös nevezőt, ami

számukra garancia, nekünk biztonság.

A megnyitón jelen volt a település polgármestere, Wittinghoff Tamás (BFE) is, aki gratulált az egyedülálló vállalkozáshoz.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top