+ Film

Szeretföld az új élet reményét teremti meg a menekülteknek – Interjú Buvári Tamás rendezővel

Szeretföld

A Szeretföld című háborúellenes film reflektál az ukrán háborúra és a menekültkérdésre is. A produkció szinte kizárólag veszprémi színészek, filmesek és statiszták közreműködésével készül, közösségi finanszírozásból. Buvári Tamás rendezővel beszélgettünk a készülő alkotásról.

Augusztusban kezdődött a Szeretföld című magyar film forgatása. A közösségi összefogással készülő alkotást a Magyar Filmszemle-díjas Buvári Tamás rendezi. A Szeretföld háborúellenes film lesz, mely reflektál az ukrán háborúra, valamint a menekültkérdésre is. A produkció szinte kizárólag veszprémi színészek, filmesek és statiszták közreműködésével készül, a főszereplő pedig egy 6 éves kisfiú. Buvári Tamással beszélgettünk a közösségi összefogásról, a forgatás során felmerülő nehézségekről és a Szeretföld jövőjéről. Interjú.

A Szeretföld egy közösség háború utáni magára találását mutatja be. A film kerettörténetének szereplői a háború elől menekültek Magyarországra. A sztori most még talán aktuálisabb is, mint amikor megszületett a film ötlete.

Tavaly év végén kezdtük el a projectet, a forgatókönyv megírását, valamint akkor indítottuk el az egyeztetéseket Iancu Laurával, a film alapjául szolgáló regény írójával. Én leginkább az ukrán háborúra és az ott kialakult helyzetre kívántam reagálni, ami már akkor is aktuális volt. Az utóbbi idők eseményei viszont valóban ráerősítettek a történetre. Iancu Laura Szeretföld című regénye egy I. világháborús környezetben játszódik, mi azonban áthelyeztük a jelenbe. A kerettörténet pedig egy menekültszállón játszódik. Ez az, ami a leginkább aktuálissá vált. Úgy gondoltam, jobb, ha a filmnek több rétege van. Szerintem bőven megbirkózik a néző egy több szálon futó sztorival, sőt az áthallások érdekesebbé tehetik azt. Iancu Laura regényének a helyszíne Moldova. Ezzel szemben a mi történetünk helyszíne nem konkrét, egy időtlen világot kísérel meg ábrázolni. Arra gondoltam, ezt a világot állítom párhuzamba a mai menekülthelyzettel. Egyszerre követjük a menekültek életét, miközben megtudjuk, mi lett volna, ha otthon próbálják újrakezdeni az életüket a háború után. Ebben a fikcióban magyar anyanyelvű menekültek szerepelek, akik egy szomszédos országból Magyarországra menekülnek a háború elől. Persze erre a valóságban is volt példa Ukrajnában, hiszen a besorozás elől a mai napig menekülnek emberek.

Szeretföld 3

Kép a filmből – Ladányi János felvétele

A Szeretföld közösségi finanszírozással készül. Nem is volt opció, hogy támogatást kérjetek a Filmalaptól?

Nem éreztem rá esélyt, hogy ezt az erősen szerzői filmet támogatná a Filmalap. Tavaly beadtam egy másik tervet forgatókönyv-fejlesztésre a Filmalaphoz, de nem támogatták. Pedig az egy műfaji film, egy sci-fi volt, és úgy éreztem, az az alkotás megfelel a mostani irányoknak, tehát nem egy elvetemült szerzői filmről volt szó. Egy darabig vártam, hogy a Médiahatóságnál kiírják a Fehér György televíziófilmes pályázatot, de hónapokig nem történt semmi. Telt-múlt az idő, és a veszprémi kollégákkal, művésztársakkal úgy gondoltuk, hogy a Filmalap támogatása nélkül is lehet filmet forgatni. Legalábbis láttunk már rá néhány példát az elmúlt években. Elkezdtük a Szeretföldet közösségi finanszírozással, Veszprém városának segítségével, helyi színészekkel, zenészekkel és kulturális szervezetek bevonásával.

https://www.youtube.com/watch?v=gTQty7puK4E

A stáb nagy része először dolgozik nagyjátékfilmen. A forgatásról készült videókat, fotókat nézve nagyon lelkes csapat gyűlt össze a Szeretföld körül. Talán jót is tehet egy ilyen jellegű filmnek, hogy nem óriási pénzösszeg, hanem egy összetartó közösség áll mögötte?

Az biztos, hogy van egyfajta pozitív hangulat, hiszen nincsen kényszer. Nem biztos, hogy, mondjuk, egy könnyű komédiához össze lehetett volna kovácsolni ilyen csapatot. Ilyen értelemben a tartalom és az üzenet nagyon fontos mozgatórugó. A forgatási napokon lehetett érezni a pozitív lelki erőt, ami rám is hatott, valamint azokra a színészekre is, akik a profi világból érkeztek.

Szeretföld 4

Buvári Tamás rendező és Ladányi János operatőr a Szeretföld forgatásán – Ürmös István fotója

Mik voltak a legnagyobb nehézségek a forgatás során, amikkel rendezőként szembe kellett nézned?

Egy hatéves kisfiú játssza a főszerepet, aki egyébként a fiam. A regény történetét mintha csak rá írták volna. Nem teljesen idegen számára a kamera, hiszen játszott már Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjében is. Ennek ellenére sokszor nehéz volt vele forgatni, mert rendkívül szélsőséges pillanatai voltak. Megesett, hogy egyszerűen nem volt hajlandó dolgozni, mi meg ott álltunk, és ki kellett találnunk valamit.

Szeretföld 2

Kép a filmből – Ladányi János felvétele

Ilyenkor hogyan sikerült motiválni?

Volt ott minden a Balaton szelettől a fenyegetésig, kiabálásig, sírásig. Széles a skála, mindent be kellett vetni. Ettől függetlenül összességében jól bírta a forgatást. Persze akadtak más nehézségek is, például a képi világ megteremtése. Ebben egy nagyon tehetséges, fiatal, helyi operatőr kolléga volt segítségemre, aki sokfélét fényképezett már, de nagyjátékfilmet még nem. Ketten teremtettük meg a film képi világát, hogy határozott stílusa legyen, tettük mindezt nulla forintból. Ezen kívül ott van a film menekültszállós kerettörténete, amit Lovasi Zoltánnal vettünk fel, eredeti környezetben. További nehézség még a produceri feladatok ellátása, hiszen folyamatosan kell keresni újabb szponzorokat. Jó kis nagyvállalkozás ez minden tekintetben.

Ha már a szponzoroknál tartunk, kik támogatják a filmet?

Cégek és magánemberek, leginkább Veszprémből. Főleg olyanok, akik személyes kapcsolatok, ismeretségek okán támogatják a produkciót. Ezen kívül a Veszprém Megyei Önkormányzat is támogatott minket, valamint munkában és szolgáltatásban is sok segítséget kaptunk: különböző vendéglátóipari egységek élelmezték a stábot minden nap, továbbá azokon a napokon is, amikor sok statiszta vett részt a forgatáson. Ez a film, ez a vállalkozás talán motiváció is lehet a jövőben helyi szinten szerveződő művészeti projektek számára.

Módri Györgyi és Lengyel Ferenc a Szeretföldben - Ladányi János felvétele

Módri Györgyi és Lengyel Ferenc a Szeretföldben – Ladányi János felvétele

Korábban említetted, hogy a filmmel a 18-20 éves korosztályt is meg szeretnéd célozni.

Vágyam legalábbis. Filmnyelvi megoldásokkal. Olyan történetmesélést alkalmazva, olyan képi világot teremtve és vágási technikát használva, ami megfelel a fiatal korosztály elvárásainak. Úgy érzem, hogy a Szeretföld nem lesz egy túlságosan lassú film.

Említetted a vágást. Hol zajlik majd az utómunka?

Valószínűleg maradunk házon belül, Veszprémben, és Ladányi János operatőrrel, valamint Nagy Kálmán rendező és vágó kollégámmal vágjuk majd a filmet.

Milyen formában fogjátok bemutatni a Szeretföldet?

Mindenképp szeretnénk, ha mozis forgalmazásba kerülne, és természetesen külföldi fesztiválokra is küldjük majd. Továbbá van egy ötletünk az internetes forgalmazásra is, de ezt meglepetésnek szánjuk, úgyhogy erről többet nem mondanék.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top