+ Építészet

Az eddigi legnagyobb őskori építményre bukkantak a Stonehenge közelében

Stonehenge

A régészeti felfedezésről részletesen a Bradfordi Egyetemen rendezett Brit Tudományos fesztiválon számolnak be.

Nagy-Britannia legnagyobb érintetlen őskori építményei lehetnek azok a hatalmas álló kőtömbök, amelyeket Stonehenge közelében találtak brit és osztrák régészek.

A Birminghami Egyetem, a bécsi Ludwig Boltzmann Régészeti Intézet és a bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet kutatói földradarral legalább 100 kőtömböt találtak a Durrinton Walls-i superhenge-nél, a stonehenge-i kőtömböknél később épült földsánc mélyén. Az álló kőtömbök eredetileg 4,5 méter magasak lehettek. Mintegy 4500 évvel ezelőtt állíthatták fel őket, körülbelül három kilométerre a dél-angliai Stonehenge-től.

A Stonehenge Living Landscapes régészcsoport ötéves program keretében kutatja az újkőkori építmény térségét. A kőtömbök fellelése

fantasztikus szerencse

– hangoztatták a kutatók, akik Durrington Walls-i földsáncok peremén találtak rá a kőtömbökre, egy olyan területen, amelyet még nem vizsgáltak.

Durrington Walls kerülete meghaladta a 1,5 kilométert, 30 méter széles volt három méter magas fallal, szilárdságát 60 masszív faoszlop és kőtömb biztosította. Vince Gaffney vezető régész szerint a kőtömbök archeológiailag eltűntek, de a modern technológia segítségével sikerült rájuk találni.

Nick Snashall, a National Trust régésze szerint a köveket a föld mélye rejti.

Tudjuk, hogy van egy álló kőtömb a Durrington Wallstól délre elterülő mezőn, ez a kőtömb ma már eldőlt, de oda lehet menni, meg lehet érinteni a stonehenge-i tájban. Kakukk-kőnek hívják. Ha vannak kőtömbök a földsánc alatt…, valószínűleg ugyanakkorák és ugyanolyanok, mint a Kakukk-kő

– idézte a BBC News a régészt.

Snashall szerint a régészek kutatásaik alapján azt feltételezik, volt egy külön terület a térségben az élők és egy másik a holtak számára, ami idővel megváltozott.

A régészeti felfedezésről részletesen a Bradfordi Egyetemen rendezett Brit Tudományos fesztiválon számolnak be. Korábban elmondták, hogy a föld mélye Stonehenge környékén halomsírok tucatjait, kör alakú földsáncokat, kőtömböket, mesterséges gödröket, árkokat, töltéseket rejt. Találtak korábban 17 szentélyt és egy hatezer éves, 33 méter hosszú gerendákból ácsolt épület maradványait is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top