+ Irodalom

Óriási felháborodást váltott ki a lefogyasztott Pumukli

Pumukli

Gyerekkorunk kultikus alakja, Pumukli, hatalmas felzúdulás után újra pohosan, mondhatni apatesttel pompázik kitalálója, Ellis Kaut 95. születésnapja alkalmából megjelenő könyvek hasábjain.

Gyerekkorunk kultikus alakja, Pumukli, hatalmas felzúdulás után újra pohosan, mondhatni apatesttel pompázik kitalálója, Ellis Kaut 95. születésnapja alkalmából megjelenő könyvek hasábjain.

A nagyjából két hete a Kosmos Kiadó bejelentése nagy felzúdulást keltett a német napilapok hasábjain. No, nem azért, mert Kaut kilencvenötödik születésnapja, és Pumukli első feltűnésének ötvenedik évfordulója alkalmából hangoskönyvben és új köntösben adják ki a kobold kalandjait, hanem azért, mert fogyókúrára fogták Pumuklit. A holdvilágképű, pocakos kedvenc a kiadó nyilatkozata szerint dinamikusabbra és sportosabbra lett volna szabva, hogy így szólíthassák meg a mai gyerekeket.

A bejelentést rögtön élénk tiltakozás követte. A tiltakozók gyerekkoruk ikonikus figurájának megcsúfolását látták Pumukli átalakításban, csakúgy, mint korábban Magyarországon a Tévémaci esetében.

A nagyobb napilapok (Süddeutsche Zeitung, Zeit, FAZ, derWelt) tiltakozó cikkeiben egyenesen a soványság-kultusz újabb áldozataként tekintettek Eder mester barátjára. A Zeit Magazin hasábjain Anna Kemper odáig megy, hogy lehipszterezi az új Pumukli figurát.

Ellis Kaut lánya, Uschi Bagnall megnyugtatta a rajongókat, csak a szeptemberben megjelenő kötetben lesz Pumukli slank és fitt.

Jóváhagytuk a kiadó modernizálási törekvéseit – nyilatkozta Bagnall –, hiszen mindannyian hetven körüliek vagyunk, nem akartunk régimódinak látszani. Szerettük volna tudni, a gyerekek melyik Pumuklit kedvelik jobban.

A soványka kobold elleni tiltakozási hullám után megnyugodva visszakoztak.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy a kövérség-soványság, nagyétkűség klasszikus humorforrás, a jellemkomikum fontos alkotóeleme. Szinte elképzelhetetlen olyan vicces történet, amelyben ne lenne kötelező kellék valamilyen módon.

Természetesen számos egészségügyi és esztétikai ellenérvet lehet állítani, mi több morálisat is a kövérséggel és annak kifigurázásával kapcsolatban, de ugyan ki ne nevetne Stan és Pan figuráján?

A nevetés pedig csodaszer és orvosság. Pumukli pedig hál istennek marad holdvilágképű, pohos, feltűnő és eltűnő kobold.

A hír olvastán Pumukli egyik magyar kulcs-fázis rajzolóját, Egri Mónika illusztrátort is megkérdeztem, egy gyerekkönyves csoportban pedig feltettem a nagy kérdést, kik voltak gyerekkorunk magyar dagi/nagyevő mesehősei. (Itt is köszönöm minden válaszadónak a segítséget!)

Egri Mónika: Három évig rajzoltam pocakosan. Mi történt vele azóta? Nem emlékszem, hogy sokat járt volna fitnessbe.

N. Eszter: A kiadó fogyókúrára fogta. Lehet, hogy a mi Mazsolánkat is kellene?

E.M.: Természetesen. Gombóc Artúrnak meg végleg roló.

N. Eszter: Sok kultikus alakot lehetne ilyen alapon fogyókúrára fogni. Milyen volt Pumuklit rajzolni?

E. Móni: Jópofa. Első igazi rajzos munkahelyem volt. Kár, hogy nem tettem el az akkori kezdetleges rajzaimat. Jókat lehetne derülni rajtuk. Hogy nem lennének karakterhelyesek, az tuti. Mivel volt figuraterv, tulajdonképpen igen, meg voltak adva az arányok. Már kezdő rajzolóként csodálatos plasztikai sebész lehettem, csak egy radír, és tőlem függött a test-zsír aránya. Na jó, meg a rendezőtől… ha eltértem a figuratervtől, természetesen ki kellett javítani.

N. Eszter: Az egyik újság azt írja, Pumuklinak első megjelenésekor szintén nem volt pocakja…

E. Móni.: A legelső projektekben még nem dolgoztam, én már azokban, amikor pocakos volt. Így ismertem meg.

N. Eszter: Mit gondolsz, manapság milyen lenne Pumukli, ha most találná ki valaki?

E. Móni: Minimum 3 dimenziós, meg lenne valami szuperereje. Manapság a láthatatlanság már kevés, és nem kizárt, hogy nem egy öregember mellett élne, hanem mondjuk Mark Wahlhberg rajzolt figurájával. Vagy beleragadna James Bond kocsiülésébe, esetleg lenne egy avatárja kékben.

N. Eszter: Szerinted hogy festene egy sovány Gombóc Artúr vagy Süsü?

E. Móni: Sovány Gombóc Artúr? Akkor már a neve sem az lenne, hanem mondjuk Keszeg Art Úr. Egyébként Kotkodára is ráfért volna némi nyugdíjas torna. Az idegeire is, úgy emlékszem. Süsüt amúgy nem értem, mitől volt dagi? Paleo diétán élt, vagy nem? A vadkörte nem hizlal. Még nagy mennyiségben sem.

N. Eszter: Legyen ez a végszó! Egyen mindenki vadkörtét, és vigyorogjon, mint a vadalma!

A magyar dagi és nagyevő, esetleg emlékezetes zabálást csapó mesehősök a teljesség igénye nélkül:

Gombóc Artúr, Hakapeszi Maki, Oriza Triznyák, Mazsola, Csupapofa hörcsög (A legkisebb ugrifülesből), Misi mókus három zabamókusa, Pimpike (Az erdő kapitánya), Süsü, Mézga Géza és Paula, Döbrögi, a dagadt srác a Kockásfülű nyúlból, a bográcssapkás fiú (Le a cipővel!), Plumpi (Mikrobi), Habzsolháp (Kukori és Kotkoda), Ursula (Doktor Bubó), Füles Mackó, A világ leggazdagabb verebe, Dagi (Brumi-sorozat), Szerénke (Frakk).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top