+ Képzőművészet

Értékes festményt tett tönkre az üdítőjével eleső diák

A 12 éves kölyök megbotlott és ökölnyi lyukat vert a 350 éves festménybe.

Egy üdítőitallal a kezében megbotlott egy múzeumban és nekiesett Paolo Porpora olasz barokk festőművész festményének egy 12 éves tajvani diák. A 1,5 millió dollár értékű műalkotás súlyosan megrongálódott.

A The Face of Leonardo, Images of a Genius című tajpeji kiállításon botlott meg a diák. Próbálta visszanyerni egyensúlyát, de átesett a festményeket elkerítő korláton és ökölnyi lyukat vert a 350 éves, virágokat ábrázoló csendéletben.

https://youtu.be/-FnUYpUaD0o

A kiállítás szervezői közölték, hogy nem fogják kifizettetni a helyreállítás költségeit a gyermek családjával, a festmény, amely egy magángyűjtemény része, biztosítva volt – adta hírül a tajvani média.

A kiállításra a világ legnevesebb magángyűjteményeiből 55 festményt vittek Tajvanra.

Valamennyi festmény valódi, nagyon ritka és értékes. Ha bármelyik mű megsérül, akkor a kár örök lesz.

– közölték a kiállítás szervezői, hozzátéve, hogy először fordult elő, hogy egy tajvani kiállításra kölcsönzött műalkotásban kár keletkezett.

Paolo Porpora a késő barokk neves csendéletfestője volt. A megsérült, Virágok című műve 200 centiméter magas. Az európai képzőművészeti alkotásokat katalogizáló Web Gallery of Art adatai szerint a mű 1660 körül készült.

A tajvani fiú nem az első kétbalkezes múzeumlátogató: 2006-ban a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeumban egy cipőfűzőjében megbotlott férfi összetört három 300 éves kínai vázát. 2010-ben a New York-i Metropolitan Múzeumban egy nő Picasso egyik festményének esett neki, és 15 centiméteres vágást okozott rajta. A legelképesztőbb hibát Steve Wynn kaszinómágnás követte el, aki tíz éve belekönyökölt Picasso 1932-ben készült mesterművébe, a Le Reve című festménybe. 2013-ban Wynn rekord áron, 155 millió dollárért értékesítette a páratlanul helyreállított remekművet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top