+ Film

A Deep Web megmutatja a virtuális pokol legmélyét

Deep Web

Amit az átlagfelhasználók az internet világából látnak, az csak a jéghegy csúcsa. Alatta ott burjánzik a deep web, a világháló sötét oldala, a drogkereskedelem, a gyermekpornográfia és egyéb illegális tartalmak gyűjtőhelye. Ezt mutatja be a Deep Web című dokumentumfilm.

Az internet nem csak hírportálokból, közösségi oldalakból és cuki állatos videókból áll. A keresőmotoroktól elzárva ott húzódik a felszín alatt az úgynevezett deep web, vagy más néven dark web, a világháló sötét oldala. Anonimitásba burkolózott felhasználók szörföznek az internet sötét hullámain, ahol burjánzik a drog- és fegyverkereskedelem, és mindenre van kereslet, ami illegális. Ezt a világot járja körbe Alex Winter dokumentumfilmje, a Deep Web, amit márciusban mutattak be az Egyesült Államokban. A film narrátora nem más, mint a Mátrix Neója, Keanu Reeves. Márpedig neki mindent elhiszünk ebben a témában, elvégre megjárta már a virtuális valóság legsötétebb szegleteit.

Hagymával a Selyemúton

A Deep Web dokumentumfilm bevezet minket az online feketepiacok világába. Ezek közül az egyik leghíresebb az azóta már bezárt Silk Road (magyarul Selymút), ahol a felhasználó körülbelül olyan nyugalommal válogathatott a drogok közt, mintha épp új előlapot akart volna rendelni telefonjához. (A Silk Road alapítója, Ross Ulbricht májusban életfogytiglani börtönbüntetést kapott.) Persze a deep web-en különösen fontos, hogy az illegális bizniszeket lebonyolító felhasználók még véletlenül se hagyjanak nyomot. Itt jön képbe az Amerikai Egyesült Államok hadserege által kifejlesztett Tor (The Onion Router, azaz Hagyma Elosztó) rendszer. Hogy mi köze a hagymának egy nyílt forráskódú rendszerhez? Ahogy a hagymát is több réteg veszi körül, úgy a Tor böngészője is többszörös védelemmel rendelkezik, ezzel biztosítva az anonimitást a felhasználóknak. A deep web másik fontos csodafegyvere a digitális fizetőeszköz, a Bitcoin, ami a bankoktól és a kormánytól teljesen független, használói pedig anonimitásban maradhatnak. Egyébként önmagában egyik eszköz sem az ördögtől való. A Tor kitűnő álca lehet egy elnyomó diktatúrában, a Bitcoinnal pedig nem csak fegyvert vagy kokaint lehet vásárolni.

Alex Winter dokumentumfilmje mélyen elmerül a deep web titkaiban. Kiderül, hogy az igazságszolgáltatásnak nem csupán az utcán kell üldöznie a bűnözőket, hanem a virtális világban nyüzsgő arctalan törvényszegőkkel is kénytelen megküzdeni. Mi, átlagfelhasználók nem is sejtjük, micsoda üzelmek folynak az internet rejtett bugyraiban. Egészen addig, amíg meg nem nézzük a Deep Web dokumentumfilmet.

Korábban írtuk:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top