+ Design

Félmillió forint a Kalapácsfejűért? Ez kész árverés!

Blitz Galéria, artnet

Vörös plexitömbbe fagyasztott férfi zakó, kalapácsfejű figura és lágy jazz egy hófehér kiállítóteremben. Ez nem egy művészfilm forgatókönyve. Ez a Blitz Galéria aukciója.

Forró júniusi kora este. A teremben lágy jazz duruzsol. A dallamok szinte visszapattannak a hófehér falakról és teljesen betöltik a teret. Elegáns, mosolygós alakok libbennek át a szobán, kezükben pezsgős kehellyel. A plafonról rikító kábelekkel kifeszített izzók lógnak csokorba szedve. Minden négyzetméterre jut legalább egy festmény vagy nem mindennapi szobor. Akárhova nézek, mindig megakad a szemem egy jól öltözött, aranyszínű figurán, aki egy kormánykereket szorít méltóságteljesen, feje pedig egy kalapács. Mellette egy vörösben pompázó plexitömböt látok, aminek fogságába esett egy elegáns, de már rojtos zakó.

Blitz galéria, A plexibe zárt ruhadarab - a szerző fotója

A plexibe zárt ruhadarab – a szerző felvétele

Ezt már senki sem veszi fel az esti bálra, az tuti. De legalább ez az anyag – akármi is legyen – örökre megőrzi egykori viselőjének emlékét az utókornak.

Hogy a csudában készült ez a mű? Lefagyasztottak egy ruhadarabot, mint Han Solót a Star Wars-ban?

– töprengek magamban. Nem, nem a Mechanikus narancs futurisztikus díszletei között bolyongok, hanem a Blitz Galéria kiállítótermében, ahol hamarosan művészeti aukció veszi kezdetét. 38 tétel kerül árverésre, és a kikiáltási árakból ítélve nem a nagymama teáskannájáért és a nagypapa bélyeggyűjteményéért folyik majd a licit. Sokkal inkább klasszikus modern és kortárs műalkotásokért. A muzsika és a halk csevej szinte egyszerre némul el. Kezdődik az aukció. A Blitz Galeria alapító tulajdonosa, Kováts Lajos vezeti, aki 25 éve foglalkozik műkereskedelemmel. Itt, kérem, nincs bő lére eresztett felvezetés és rögtönzött bevezetés a művészettörténetbe, szinte egyből belevágunk a sűrűjébe. Persze aki licitálni jött, nyilván hozzáértő, és nem vaktában költ el milliókat. Elsőként Szlávics László szobrász Nőalak  című műve kerül kalapács alá, és vevőre is lel 800 ezer forintért. Mivel először látok árverést élőben, hiányolom a méretes, sötétbarna fakalapácsot, mert hát a filmekben ez így dívik. Ellenben az

Először, másodszor, senki többet harmadszor!

felkiáltás már stimmel. Repkednek a több százezres és milliós ajánlatok, sorra kelnek el a tételek, amit a csendben ülő érdeklődők elégedett mosollyal és bólintással nyugtáznak. Az aukció legaktívabb résztvevője egy 30-as férfi, aki egyik kezével rendre a licitáló tárcsát emeli a magasba, másikkal pedig telefonját tartja, mobilon kapja ugyanis az instrukciókat.

Aukció a Blitz Galéria - a szerző felvétele

Aukció a Blitz Galériában – a szerző felvétele

Bárki legyen is a vonal túlsó végén, most alaposan bespájzol festményekből, szobrokból. Kiderül, hogy a fent említett, vörös plexibe zárt zakó Paizs László 1969-es alkotása, Piros tömb névre hallgat és 3 millió forint a kikiáltási ára. A kalapácsfejű ember rejtélyére is fény derül, ezt a szobrot Méhes Lóránt alkotta 1951-ben, a mű címét pedig ki nem találnád: Kalapácsfejű. Furcsa módon az utóbbi két tétel pont nem lelt gazdára, úgyhogy ha egyszer mégis bankot robbantok, még akár meg is vehetem őket. Miután az utolsó alkotás is elkel, Kováts Lajos lezárja az aukciót. Mindenki egyszerre pattan fel helyéről, újra felcsendül a zene és ismét vidám trécseléstől hangos a Blitz Galéria kiállítóterme.

 

A június 2-ai aukció katalógusa itt tekinthető meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top