+ Képzőművészet

A Szépművészetiben is van gyilkosságokat finanszírozó műtárgy?

műtárgy

Lopott, véres régészeti műtárgyak értékesítéséből fedezi az Iszlám Állam terrorszervezet a gyilkoláshoz és pusztításhoz szükséges anyagiak jelentős részét. Magyarország is érintett lehet.

Lopott, véres régészeti műtárgyak értékesítésével az Iszlám Állam terrorszervezet sokszor darabonként egymillió dollárt keres, s az így felhalmozott pénzmennyiség a gyilkoláshoz és pusztításhoz szükséges anyagiak jelentős részét fedezi – jelentette ki Peter Herdrich, a közel-keleti műemlékpusztításokra válaszul Kairóban tartott nemzetközi konferencia moderátora csütörtökön.

Néhány évtizede nem tudtunk mit kezdeni a mára ismertté vált ‘véres gyémánt’ kifejezéssel

– mondta, utalva az afrikai belháborúk alatt elterjedt jelenségre, amely során valamely harcoló fél a háborús övezetekben illegálisan bányászott drágakövekből finanszírozta katonai és politikai törekvéseit.

Ma véres régészeti műemlékekről kell beszélnünk, amelyek forrásának lekövetése a halálhoz, a pusztításhoz, a Dáeshez vezet

– folytatta, az Iszlám Állam eredeti nevének arab lerövidítését használva.

Egypt Protest

A véres régészeti műemlékek forrásának a lekövetése a halálhoz, a pusztításhoz, a Dáeshez vezet

Háborús bűnnek nevezte a régészeti emlékek lerombolását és kifosztását az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója, Irina Bokova a „Veszélyben a kulturális javak” címmel rendezett, kétnapos konferencia szerdai megnyitóján.

A térség érintett országai között említették Egyiptomot is. A konferencia szervezői szerint a 3 milliárd dollárt is elérheti azoknak az Egyiptomból kikerült műemlékeknek az értéke, amelyeket a Mubarak-rezsimet megdöntő népfelkelés óta eltelt négy évben „termeltek ki” illegális régészeti lelőhelyekről.

Ali Ahmed Ali, az említett műemlékek visszaszerzéséért felelős egyiptomi hatósági testület igazgatója elmondta:

a „csempészmaffia” által gyakran megcsonkítva kijuttatott, hamis dokumentációval ellátott tárgyak sokszor neves aukciós házakban cserélnek gazdát.

A „végső felhasználók” között említette a budapesti Szépművészeti Múzeumot is. Ali szerint a múzeum tulajdonában van több, „egyértelműen lopott” műtárgy is, amelyeket 2001-ben juttattak ki az országból. A tavaly kirobbant üggyel kapcsolatban a magyar fél akkor úgy nyilatkozott, hogy a műtárgyakat minden szempontból törvényesen vásárolták egy londoni műkincskereskedő cégtől.

műtárgy, Lamentations_over_the_Death_of_the_First-Born_of_Egypt_by_Charles_Sprague_Pearce

Lehangoló: a 3 milliárd dollárt is elérheti a Mubarak-rezsimet követő négy évben Egyiptomból kikerült műemlékek értéke

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca vezetője, Mamdúh ed-Damáti záróbeszédében az illegális műemlék-kereskedelemben való részvétel tiltásáról szóló államközi megállapodások mellett szállt síkra, és az áthágásokért járó büntetések szigorítását követelte a nemzetközi közösségtől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top