+ Képzőművészet

Keresik az ismeretlen El Kazovszkij-műveket

Gazdag és sokrétű életművének mind több szelete tárult fel az elmúlt években. Versei oroszul és magyar fordításban is megjelentek, két prózai szövegét és a vele készült interjúkból válogatást ismerhetett meg a közönség.

2015 őszén a Magyar Nemzeti Galéria El Kazovszkij-kiállítást rendez. A tárlathoz és az azt kísérő katalógushoz keresik – az ismert, publikált műveken túl – El Kazovszkij-munkáit, az őt ábrázoló fényképeket, az őt bemutató filmeket, illetve a vele kapcsolatos dokumentumokat, tudatja az El Kazovszkij Alapítvány kuratóriuma.

El Kazovszkij gazdag és sokrétű életművének mind több szelete tárult fel az elmúlt években. Versei oroszul és magyar fordításban is megjelentek, két prózai szövegét és a vele készült interjúkból egy válogatást is megismerhetett az érdeklődő közönség. Művészetének különböző aspektusait egyetemi műhelymunka, szimpózium tárta fel.

Elérkezettnek érezzük az időt ahhoz, hogy munkásságát egy átfogó, új nézőpontokat figyelembe vevő, az életművet új összefüggésrendszerbe helyező kiállítás keretében mutassuk be. E tárlat egyaránt kíván szólni a Kazovszkij munkásságát régóta tisztelőkhöz, valamint a művész tevékenységét eddig nem ismerőkhöz, az új generációhoz is

– írja az alapítvány.

install90_10

Kortárs Művészeti Múzeum – Ludwig Múzeum Budapest, Budapest, 1993

El Kazovszkij világa, művészeti érdeklődésének sokrétűsége nagyon sok pályatárs és számos művészeti ág alkotói számára is ismert. Nagyon sok művész-barátja, alkotótársa volt. Képei, performanszai, gondolatai, versei, nyilatkozatai rájuk és még nagyon sokakra gyakoroltak nagy hatást.

A 2015-ös kiállítást olyan kísérőrendezvényekkel szeretnénk teljesebbé tenni, amelyek minden számba jöhető műfajban megidézik El Kazovszkijt, gondolatainak, művészetének inspirációjára születnek. Szeretnénk, ha új művek, új rendezések, koncertek, előadások születnének. A magunk szerény eszközeivel segítséget is szeretnénk nyújtani létrejöttükhöz, és ahhoz is, hogy a tervezett kiállítás alatt ezek közönség elé kerülhessenek.

Továbbiak az alapítvány oldalán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top