+ Színház

Egy estére bárkiből lehet karmester!

soharóza

Rendhagyó zenei kalandban lehet része a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házába látogatóknak kedd este, amikor a slagszaxofon, biciklidobon és más extrém hangszereken játszó Bélaműhely zenekar, valamint a Soharóza kórus karmestereként próbálhatják ki magukat.

Rendhagyó zenei kalandban lehet része a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házába látogatóknak kedd este, amikor a slagszaxofon, biciklidobon és más extrém hangszereken játszó Bélaműhely zenekar, valamint a Soharóza kórus karmestereként próbálhatják ki magukat.

Az újrahasznosított alapanyagokból készült egyedi hangkeltő eszközökkel színpadra álló Bélaműhely Sound Art és a hangokat egészen széles skálán értelmező, 25 tagú Soharóza kórus ad koncertet a Trafóban, a karmesteri szerepre a közönség soraiból várnak jelentkezőket. A vállalkozó kedvűek elsősorban különféle gesztusokkal, mozdulatokkal és arcjátékukkal vezényelhetik a zenészeket és a kórustagokat, rövid etűdöket komponálva.

A 2007-ben alakult Bélaműhely Sound Art eddig több mint húsz egyedi hangkeltő eszközt alkotott meg különféle ipari hulladékokból, így biciklialkatrészekből, számítógép-billentyűzetből, kartonpapírból, filmes dobozból és olajoshordóból, de készített már öntözőkannából szaxofont és koskormányból tilinkót is.

A zenekar a koncertezésen és karmesterjátékok rendezésén túl színházi és filmes munkákban is közreműködik, emellett workshopokat tartanak a hangkeltés rejtelmeiről. Eddig egy lemezük jelent meg Csácsúcsícsó címmel. A Soharóza formáció tagjai olyan nem hivatásos zenészek, akik az emberi hang, a nyelv, ősi zenék és komponált zeneművek felhasználásával keresnek új zenei formákat.

A kórus 2008-as megalakulása óta több különleges akusztikájú extrém helyszínen is fellépett már, így egy barlangban és egy erőmű vezérlőtermében is, emellett jelentettek már meg improvizációs lemezt, készítettek szlengoperát és dolgoztak fel 12. századi vallási zenei hagyatékot is. A fellépők a keddi előadás teljes bevételét a produkcióról készülő felvételre fordítják, a jegyek megvásárlása mellett az érdeklődők egy-egy különleges hangkeltő eszközt – szerafónt, billentyűs hakert vagy tengerhangdobozt – is örökbe fogadhatnak.

A Karmesterjáték olyan helyzetbe hozza a karmestert, amiben elsőre nem feltétlenül érzi magát komfortosan. Aztán csinál ezt-azt, történnek csodák, megszólalnak hangok. A karmester próbálgatja magát, aztán vége, leinti. A helyére megy és zakatolnak a gondolatok: pár percből olyan dolgokra lehet rájönni saját magaddal kapcsolatban, mintha hatvan perces terápiás órát ültél volna végig. A zene, ami általad jött létre, óriási kivetülése saját magadnak

– meséli az estről Halas Dóri (Soharóza) a Trafó blogon.

Egy régebbi Soharóza-videó:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top