+ Irodalom

Újabb őrület a könyvpiacon?

Vajon lehet-e rentábilisan üzemeltetni ma könyvesboltot? A nagyhal továbbra is megeszi a kishalat? Vagy ez ichtiológiai kérdés helyett inkább bibliai, és Dávid áll szemben Góliáttal? Szerinted csak kérdéseink vannak?

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal egy időben látott napvilágot a hír, hogy a könyvesboltjait bezáró és becsődölt Ulpius-ház könyvkiadó „plázás” boltjait a Könyvmolyképző Kiadó veszi át, vagy legalábbis bérli ugyanazokat,
melyek pár hónappal ezelőtt működésképtelenné váltak. A romokon már megkezdődött az építkezés.

Miért vállal a Könyvmolyképző ekkora kockázatot? Vajon lehet-e rentábilisan üzemeltetni ma egyáltalán könyvesboltot? A nagyhal továbbra is megeszi a kishalat?

Erről – mint a kiadóvezető, Katona Ildikó portálunkat tájékoztatta – határozott, de egyelőre nem publikus véleményük van. Mindenesetre a kiadó teljes szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy nekünk, akik valóban szeretünk olvasni, olyan „kuckókat” hozzanak létre, ahova élmény betérni, kicsit megpihenni a rohanó, és szétzilált életünkből. Céljuk egy barátságos és otthonra emlékeztető hely, ahol csak magunk szellemi egyensúlyával kell törődnünk.

Saját kiadású könyveiknek már igen nagy és lelkes olvasótábora van, ki ne hallott volna a vörös pöttyös könyvekről, vagy Csukás Istvánról.

A kiadóvezető, Katona Ildikó elhárította, hogy a részletekről idő előtt nyilatkozzon, de annyit elárult, hogy a kishal helyett inkább Dávidként tekint a vadonatúj koncepció alapján szerveződő projektre. Bár ő nem legyőzni, inkább szellemesen kikerülni akarja Góliátot.

Vajon sikerül a mostani, rendkívül kiélezett könyvpiaci helyzetben új utat találniuk? Szerinte több komoly adu van a kezükben, melyeket egyelőre szigorú titok övez.

A Könyvmolyképző Kiadó első könyvesboltja május 7-én nyit a Westendben, az Ulpius-ház helyén, egyelőre átalakítások nélkül, béta verzióban. Katona Ildikó szerint szívesen látnak minden könyvbarátot a formabontó, máris számos ínyencséget felsorakoztató pop up megnyitón.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Adrienn szerint:

    „Kuckók.” Igen, nagyszerű: egy valós hiány. Tágas, de otthonos, forgalmas helyeken lévő gyerekkönyvesboltok, ahova a kisgyerekes anyukáktól kezdve a kamaszokig bárki beülhet. Ilyen tényleg nincs (legfeljebb nagyon drága Libri kávézók, az elit – de hangulatos – budavári Litea, és a nem kávézó, mégis közösségi tér Írók boltja). Az Ulpius volt boltjai kiváló helyen vannak ehhez.

    • Bácskai Judit szerint:

      mindig is nevetségesnek tartottam, hogy egy könyvesboltban nem lehet leülni olvasni, az Alexandrában és a Libriben is eltüntették az ülőalkalmatosságokat, mintha az lenne a megoldás, hogy menj be, vásárolj, és gyorsan menj el… Mi van akkor, párszor csak bemegyek körülnézni, olvasgatok? Talán legközelebb szívesebben megyek oda vásárolni is.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top