+ Film

Erőd velünk van! – így öleli föl a negyedszázadot a Mediawave

Az idei év kulturális és installációs tematikáját a Falak adják. Az ötlet a berlini fal leomlásának a Mediawave-vel párhuzamos 25. évfordulójából ered.

A Mediawave Fényírók Fesztiválja/Nemzetközi Film és Zenei Együttlét filmes versenyprogramjába 78 országból 1494 filmes nevezés érkezett, az előzsűri 84-et választott a nemzetközi, 43-at a magyar, 49-et pedig az Úton Online Filmfesztivál programjába. A fesztivál 2015. április 28 – május 2-ig igéz.

Versenyen kívül vászonra kerülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2015-ben végzett osztályának diplomafilmjei, Zomborácz Virág Utóélet című filmje, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanja, Szimler Bálint-Rév Marcell Balaton Methodja és Szemző Tibor Csoma legendárium című egész estés mozija is. De ott lesznek még olyan ínyencségek, mint Pawel Pawlikowski Oscar díjas Ida című filmje és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című, mozikba nem került munkája is.

Nem ígérünk felhőtlen szórakozást nyújtó, könnyed kikapcsolódást jelentő programokat, amelyeket egy könnyű délutáni vagy esti séta és borozgatás közben le lehet tudni. Sokkal inkább többségében olyanokat, amelyek minimum elgondolkoztatnak, de esetleg sokáig, netán maradandóan emlékezetünkbe vésődnek

– mondja Hartyándi Jenő fesztiváligazgató.

m2

Lesz mibe alámerülniük a vájfülű jazzkedvelőknek de lubickolnak majd az underground-, a rock- és punk- , valamint az ethno- és népzene rajongók is. A legjazzosabb nap április 30-án lesz: a mediwave-es Együttlét egész napos programsorral csatlakozik a Nemzetközi Jazz Naphoz. Természetesen lesz májusfa állítás: a fát hazai és külföldi avantgardista zenészek fogják közösen avatni. Fellép többek között Paal Nilssen-Love, aki idén egy friss norvég csapattal, a Love Large Unit-tal érkezik, és itt lesz a Cactus Truck. Hivatalosan május 1. a fesztivál születésnapja, e napon Grencsó István, Geröly Tamás és Iva Bittová is koncertezik, a Dunai Bástyán pedig egy születésnapi dzsembori lesz az elmúlt 25 év munkatársai és szimpatizánsai részvételével.

Az idei év kulturális és installációs tematikáját a Falak adják. Az ötlet a berlini fal leomlásának a Mediawave-vel párhuzamos 25. évfordulójából ered. A Falak munkacímű témakört művészeti csoportok dolgozzák fel produkciók, közösségi akciók és performanszok keretében. A komáromi Monostori Erőd Dunai Bástyáját virtuális és valódi fallal is megosztani tervezik: lesz Kelet- és Nyugat-Mediawave, meg a programkínálat is e két irányba hasad.

A Mediawave művészeti műhelyeiben  közösen alkotómunka során kezdők, érdeklődők és haladók fejlesztik tudásukat vizuális, zenei, színházi és irodalmi műnemekben . A filmes és fotós műhelyek mellett lesz fényfestő és üvegfestő szekció, az Új Forrás folyóirat irodalmit, Iva Bittová énekes műhelyt, Both Miklós roma-magyar progresszív zenei műhelyt, a Csángálló spontán közösségit szervez és koordinál. Az elszánt feltörekvők tanulhatnak még Grencsó Istvántól, és Hajnóczy Csabától  és Miguéu Montanaro-tól is. A FAQ Színház és a 21. Színház a Nevelésért Egyesület színházi műhelyeket tart, s lesznek a mozgást előtérbe helyező workshopok is.

m3

A fesztiváligazgató praktikus tanácsai:

A piknikhangulat kihasználása érdekében hozzunk magunkkal kockás abroszt, takarót és kosárkában elemózsiát, finom borocskát. Tavaly és tavaly előtt végig nyári dögmeleg volt, az első igazi nyári napok, mint ahogy a megfigyelésünk szerint gyakran így esett május elején az elmúlt húsz év során. Lehet fordítva is, eshet hó, eső, de az „Erőd velünk van”!  A Dunai Bástya frissen felújított, padlófűtéses részével együttlétünk dacol az elemekkel, ám a takaró azért bárhol jól jöhet

– javasolja Hartyándi Jenő.

Az eseményözön Facebook oldala itt érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top