+ Film

Fotó által halálosan

A Föld sója

Halott gyermekétől elbúcsúzó afrikai apuka, lángoló olajmező, mélyen a kamera lencséjébe tekintő gorilla. A világhírű fotográfus Sebastiao Salgado az élet drámai pillanatait örökítette meg. Az ő munkásságát pedig Wim Wenders vitte vászonra A Föld sója dokumentumfilmmel. Nem is akárhogyan.

Halott gyermekétől elbúcsúzó afrikai apuka, lángoló olajmező, mélyen a kamera lencséjébe tekintő gorilla. A világhírű fotográfus Sebastiao Salgado az élet drámai pillanatait örökítette meg. Az ő munkásságát pedig Wim Wenders vitte vászonra A Föld sója dokumentumfilmmel. Nem is akárhogyan.

A Föld sója, francia-olasz-brazil dokumentumfilm – 110 perc, rendező: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Az eredetileg közgazdász végzettségű Sebastiao Salgado képei lélegzetelállítóak. A brazil fotós a földi pokolba és képes elutazni azért, hogy lencsevégre kapja a sokszor szívszorító valóságot. Fotóit elnézve örülünk neki, hogy végül mégsem a közgazdász pályát választotta, mert ilyen látványos portfóliót aligha tudhatna magáénak. Wim Wenders Oscar-díjra jelölt 110 perces dokumentumfilmje hol fekete-fehérben, hol színesben követi nyomon, illetve idézi meg Salgado munkásságát. A Föld sója tulajdonképpen egy majdnem kétórás tárlatvezetés egy gigantikus Sebastiao Salgado fotókiállításon. Egy kiállítás azonban nem adná át ennyire a fotók, és nem utolsó sorban a fotós aktuális hangulatát. Wim Wenders alkotása emiatt plusz érzelmi töltettel rendelkezik.

A föld sója

Sebastiano Salgado egyik fotója – forrás: thephotographersgallery.org.uk

Ahogy pörögnek előttünk a képek, a fotós kommentárjának és a zenének köszönhetően sokszor mi is úgy érezzük, ott állunk Salgadó mellett. Vele együtt nézzük meredten, ahogy egy afrikai kunyhóban az apuka végső búcsút vesz elhunyt gyermekétől, és együtt figyeljük a gorillát, ami úgy bámul a fényképező lencséjébe, mintha épp portrét festenének róla.Wim Wenders mellett Sebastiao Salgado fia, Juliano Ribeiro Salgado is részt vett a rendezésben. Ennek köszönhetően egy személyesebb ízt is kap A föld sója, hisz betekintést nyerhetünk a fotós személyiségébe, többet tudunk meg életéről.

Munka közben is megleshetjük Salgadót, aki jó értelemben véve egy igazi megszállott (nem mindenki merészkedne közel egy jegesmedvéhez pár klassz fotó reményében), és fényképezés közben folyamatosan az életet és a halált keresi-kutatja. Ahogy Salgado fotói, úgy A föld sója is filozofálásra készteti a nézőt, hasonlóan a Világok arca: Baraka című legendás dokumentumfilmhez.

Wim Wenders láthatóan jól ismeri Salgadót: filmes megoldásaival szinte megduplázza a fotók élvezeti értékét, nem csupán széles vásznon, de egy sokkal szélesebb keresztmetszeten át tárja elénk a megragadott pillanatokat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top