+ Irodalom

Anne Frank nem csak naplót írt a hátsó traktusban

Önsajnálatnak nyoma sincs az írásaiban, életerőnek, a körülményekbe való belenyugvás elutasításának annál inkább.

Anne Frank nemcsak naplót, de meséket is írt, míg a német megszállás alatt egy hátsó traktusban éltek a családjával. A Könyves blog hívta fel a figyelmet az eddig nem túl ismert könyvre.

Hollandia német megszállása alatt Anne Frank két évig bujkált egy raktár hátsó traktusában. Itt vezette naplóját, mely 1947-es kiadása óta a Biblia után a világ második legolvasottabb könyve. Az azonban kevésbé ismert, hogy Anne a hátsó traktusban elbeszéléseket és meséket is írt, sőt Cady élete címen még egy regénybe is belekezdett. Ezeket a rejtekhelyről szóló történeteket, visszaemlékezéseket és kitalált meséket a legnagyobb gondossággal másolta át piszkozatból egy pénztárkönyvbe, még tartalomjegyzéket is készített hozzá. Tudatosan készült naplójának és elbeszéléskötetének megjelentetésére.

Rövid kis történeteiben újra meg újra abba a kérdésbe ütközünk, ami Annét a leginkább foglalkoztatta: a megmenekülésbe. Önsajnálatnak nyoma sincs bennük, életerőnek, a körülményekbe való belenyugvás elutasításának annál inkább. Elbeszéléseiből megismerjük azt az életvidám, nyitott és érdeklődő, önmagát olvasással képző, a világról gondolkodó, jövőjét tervezgető, kreatív, írói tehetséggel megáldott tizenéves kislányt, aki Anne Frank volt.

Ezt a képet tovább árnyalják a kötet végén olvasható tanulmányok, amelyekből sokat megtudhatunk Anne Frank családjának történetéről, Anne életéről és írásainak történelmi hátteréről.

A Park Kiadó tavaly megjelent kötetébe bele is lehet olvasni, például a Paula szökésébe:

Paula fejében már réges-régen megérett a terv, hogy egyszer közelebbről is megnéz egy repülőgépet. A papája egy ideje a Berlin melletti repülőtéren dolgozott, ahová vele költözött Paula és a mamája is.

Egy szép napon, mikor a repülőtéren meglehetős nyugalom volt, Paula fogta magát, és bemászott a legelső repülőgépbe, ami az útjába akadt. A legnagyobb lelki nyugalommal vette szemügyre az összes sarkot és rést, végül kíváncsian lehorgonyzott a pilótafülke előtt. Épp az ajtó gombjára tette volna a kezét, amikor, leírhatatlan rémületére, hangos beszédet hallott oda kintről. Gyorsan bebújt az egyik ülés alá, és reszketve várta, mi történik.

A hangok egyre közeledtek, s nemsokára meglátta, ahogy két férfi lép be a gépbe, fel-alá járkáltak odabenn, s majdnem nekimentek az ülésnek, ami alatt Paula feküdt. A Paula mögötti üléseken foglaltak helyet, és olyan nyelvjárásban kezdtek beszélni, hogy Paula egy árva kukkot sem értett az egészből.

negyedóra múltán felálltak, az egyikük elment, közben a másik eltűnt a pilótafülkében, hogy aztán tetőtől talpig pilótának öltözve jöjjön vissza. Ekkor visszatért a társa is, akit még 6 másik férfi követett, mindannyian beléptek a repülőgépbe, Paula pedig remegve hallgatta, ahogy beindul a motor és a propellerek forogni kezdenek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top