+ Irodalom

Megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, a HUBBY

hubby

Az alakuló ülésen ugyan nem sikerült konszenzusra jutni az egyesület hivatalos nevét illetően, de a nemzetközi névként a HUBBY egyértelműen marad, a jelenlévők pedig a megválasztandó elnökségre bízták a névadást.

Február 20-án, pénteken összesen 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett alakuló ülésen – ahogy azt már szombaton megírtuk.

A megjelenteket – közöttük az alakuló ülést jelenlétével megtisztelő Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát – házigazdaként Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte.

Régóta hiányzott már a gyerekkönyves szakmának egy olyan ernyőszervezet, amely folyamatos nemzetközi és hazai jelenlétet és érdekképviseletet biztosít. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a PIM csordultig telt díszterme, de a mögötte lévő terem is megtelt, az ott ülők kivetítőn kísérhették nyomon az eseményeket.

Miután az egybegyűltek elfogadták a levezető elnök személyét és a jegyzőkönyv vezetőt, Pompor Zoltán vette át a szót, hogy röviden beszámoljon az előzményekről. A tavaly nyári események után, amikor kiderült, hogy az elmaradt tagdíj és az anyaszervezettel való elégtelen kommunikáció miatt a magyar IBBY már nem tagja a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Jeney Zoltán és Pompor Zoltán több kísérletet is tett arra, hogy felvegyék a magyar IBBY-vel a kapcsolatot, és megoldást találjanak a problémára.

Pompor Zoltán többször hangsúlyozta: „nem akartunk új egyesületet alapítani“.
Miután az őszi próbálkozásaik kudarcba fulladtak, körlevelet intéztek az érintettekhez, meghatározták a célokat, majd a több fórumon zajló egyeztetések és javaslatok összegyűjtése után összeállt a pénteken ismertetett és elfogadott alapító nyilatkozat.

Jeney Zoltán így fogalmazott:

Mindabban, amit Pompor Zolival a beérkezett módosító javaslatok alapján összeállítottunk, mint tervezet, szerintem láthatóan kidomborodik az, hogy valóban egy teljes szakmát szeretnénk egy kuckóban látni, és nem szegmenseket preferálni más szegmensek kárára. Senki nem fog kimaradni, sem lemaradni.

Az alakuló ülésen ugyan nem sikerült konszenzusra jutni az egyesület hivatalos nevét illetően, de a nemzetközi névként a HUBBY egyértelműen marad, a jelenlévők pedig a megválasztandó elnökségre bízták a névadást.

Jeney Zoltán megköszönte a közgyűlés résztvevői által hozott adománykönyveket, Szabó Dominika, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője pedig elmondta, hogy a felajánlások a kárpátaljai gyerekekhez kerülnek.

A következő napirendi pont az alapító nyilatkozat elfogadása után a tisztségviselők megválasztása volt. A kiosztott szavazócédulák nyomán hamarosan megszületett az eredmény. Az elnökség a következőképp alakul: Pompor Zoltán lett az elnök, Jeney Zoltán az elnökhelyettes, Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Nikoletta pedig az elnökségi tagok.

A gyűlésen döntés született a tagdíjról döntés: az egyéni tagok évente 3000 forinttal, a társadalmi szervezetek 10.000 forinttal, míg a gazdasági szervezetek (kiadók, terjesztők, stb.) 30 000 forinttal járulnak hozzá a szervezet működéséhez. Az így befolyt összeg hivatott fedezni az IBBY-tagsághoz szükséges, 2000 svájci franknak megfelelő éves díját.

Az emelkedett hangulat nem múlik, vasárnap reggelre megszületett az egyesület hivatalos neve, amit sajtóközleményben hoztak a nagyközönség tudomására.

A HUBBY-t pedig máris több fórum biztosította kiemelt figyelméről és együttműködéséről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top