+ Természet

Száz év után először láttak Magyarországon hóbaglyot

hóbagoly

Február 14-én a Baranya megyei Bóly településről bejelentés érkezett, hogy az egyik ház tetején egy hóbagoly tanyázik. Magyarországon eddig egyetlen hitelesített előfordulásáról tudunk, 1891-ben láttak egy példányt Újszász mellett

Február 14-én a Baranya megyei Bóly településről bejelentés érkezett, hogy az egyik ház tetején egy hóbagoly tanyázik. Magyarországon eddig egyetlen hitelesített előfordulásáról tudunk, 1891-ben láttak egy példányt Újszász mellett – írja Lendvai Csaba a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a honlapján.

A hóbaglyot észlelő férfi fotókat is küldött a közelben lakó szakembereknek, akik rövid idő múlva a helyszínre indultak. A felfedezés után rövid időn belül több megfigyelő érkezett a területre, így sok jó minőségű fotó készült, a madárlesés este fél hatig tartott.

A hóbagoly előfordulása Európa középső részein nagy ritkaságnak mondható, délre húzódásának legfontosabb oka az északi tájak zord időjárása és a többek között ebből is adódó táplálékhiány. Elterjedését tekintve a sarkvidéki tundrák fészkelő madara, megtalálható Kanadában, Alaszkában és Eurázsiában is. A megfigyelt példány eredetéről megoszlanak a vélemények, további információkra van szükség ahhoz, hogy a madárritkaságok hitelesítéséért felelős Nomenclator Bizottság döntsön a besorolásról.

 A fotót Mészáros József készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top