+ Tudomány

Nyugdíjba megy a dinoszaurusz

Nyugdíjba küldik a londoni Természettudományi Múzeum híres dinoszaurusz csontvázát a britek legnagyobb bánatára.

Nyugdíjba küldik a londoni Természettudományi Múzeum híres dinoszaurusz csontvázát a britek legnagyobb bánatára. 

Az intézmény csütörtökön jelentette be, hogy a Dippynek becézett, 26 méteres replika helyét egy kék bálna eredeti csontváza veszi át a múzeum katedrálisszerű főcsarnokában, amely 35 éven át adott otthont a Diplodocus-dinoszaurusznak. A 25 méteres bálna maradványait 1938 óta az intézmény egy másik csarnokában őrzik.

A Diplodocus 150 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerikában. A gipszmásolatot több mint egy évszázaddal ezelőtt állították ki először a londoni múzeumban. Michael Dixon igazgató szerint a csere az intézmény nagyszabású átalakításának részét képezi. Kifejtette:

Mindenki szereti Dippyt, ám ő csak egy másolat. Ezt a múzeumot éppen az teszi különlegessé, hogy a valódi természetet őrizzük benne – több mint nyolcvanmillió tételt -, lehetőséget adva saját szakembereinknek, illetve a hozzájuk hasonló, szerte a világban élő több ezer szakembernek, hogy valódi kutatásokat végezhessenek.

A cserét persze nem egyik napról a másikra hajtják végre: a kék bálna nagyjából 2017-re kerül az új helyére. A csontvázra 1891-ben tettek szert a múzeum kurátorai, ám a maradványokat csak 1935-ben tárták a nagyközönség elé. A csontvázat most szétszerelik, a darabokat gondosan megtisztítják és katalogizálják, majd kábelekkel erősítik fel a csarnok mennyezetére, olyan hatást keltve, mintha az állat épp alámerülne a habokban.

Dippy sem kerül a süllyesztőbe, valószínűleg egy nagyobb kiállítás része lesz, amely azt mutatja be, hogy miként éltek a dinoszauruszok, sőt az sem kizárt, hogy a népszerű csontváz országos turnéra indul.

Néhányan a közösségi portálokon adtak hangot bánkódásuknak. Az egyik Twitter-hozzászólás szerint

kicserélni Dippyt egy kék bálnára olyan, mint vécépapír-gurigákkal helyettesíteni az Eiffel-tornyot.

Mások a múzeumban tett gyermekkori látogatásaik emlékét elevenítették fel a mikroblogportálon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top