+ Sztori

Tüntetést szerveznek az év közben bezárt iskoláért

Szülői értekezleten jelentették be hétfőn a Rogers Gimnáziumban: jövő héttől bezár az iskola. Hidegzuhanyként ért mindenkit a hír – még nem is volt példa arra, hogy év közben szüntessenek meg egy oktatási intézményt.

Év közben zárnak be iskolát Szegeden – nincs tovább pénz a működtetésére. Ilyesmire még soha nem volt példa. A Rogers Gimnázium diákjait átveszi egy másik iskola, de a szakiskolások közül 69-en nem tudják folytatni a tanulást, mert szakmájukat sehol máshol nem oktatják. Bezár a Szefi is – a két iskolát ugyanaz a cég üzemeltette. Összesen 182 pedagógus kerül utcára – írja a délmagyar.hu.

Szülői értekezleten jelentették be hétfőn a Rogers Gimnáziumban: jövő héttől bezár az iskola. Hidegzuhanyként ért mindenkit a hír – még nem is volt példa arra, hogy év közben szüntessenek meg egy oktatási intézményt.

A bezárás oka, hogy a Magyar Államkincstár felfüggesztette az iskola támogatását. A délmagyar.hu úgy tudja, október óta nem kap pénzt az intézmény, a fenntartó azóta küzd a talpon maradásért.

Mostanra az iskolában minden vagyont beforgattak és feléltek, még az épület bérleti és rezsidíját sem tudták már erre a hónapra kifizetni. Az alapítványi iskolába 370 diák jár. Hogy hol tanulnak hétfőtől, egyelőre még senki nem tudja.

A lap információi szerint a hétfői szülői értekezletet eredetileg azért hívták össze, hogy bejelentsék, más fenntartó veszi át az iskolát. Csakhogy péntek délután visszaléptek. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy a tanév közben átvett diákok után már nem kapnak központi finanszírozást. Egy iskolányi diákot pedig nem bír el a költségvetésük. A jelenlegi állás szerint az Eötvös-gimnázium átveszi a négy gimnáziumi osztályt, sokan azonban nem szeretnének oda menni, mert a végzősöknek például kémiából, fizikából és biológiából különbözeti vizsgát kell tenniük. Sokkal nagyobb probléma azonban, hogy ragaszkodnak a tanáraikhoz is, őket viszont az iskola nem tudja alkalmazni.

A 270 szakképző iskolás diák helyzete még kérdésesebb. Főleg azé a 29 kisgyermekgondozóé és 40 gyógymasszőré, akik nem is tudják folytatni szakmájukat, mert sehol máshol nincs ilyen képzés a városban.

A szülői értekezlet után rengeteg szülő és diák sírt a folyosókon. Az iskolában most is folyik a tanítás, de a tanárokon, diákokon is érződik a bizonytalanság. A szünetekben sincs más téma, mint az iskolabezárás.

Amit lehet, mindent elkövetett az iskola, hogy ez ne történjen meg, de eszköztelenek. Megtudtuk, az ott dolgozók januári fizetése már nem is biztosított. De ez sem érdekelné őket, ha valamilyen megoldást találnának arra, hogy az iskolát ne szedjék szét, tanárok és diákok együtt maradhassanak. Vagy legalább ne tanév közben kerüljenek utcára.
Természetesen az igazgatónőt is megkérdeztük az ügyben, aki azonban később visszavonta nyilatkozatát.

A Rogers Gimnázium mellett a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola is bezár, ott 113 pedagógus tanított. A két intézménynek ugyanaz a fenntartója, az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány. Mint azt nyáron megírtuk, a Szefiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. Az eljárás kamudiákok miatt indult: az intézmény nem létező hallgatók után vett fel jogtalanul 50 és 500 millió forint közötti összeget. Ezt a hírt azonban eddig még nem erősítették meg.

Az iskola végzős cukrász tanulója tüntetést szervez Szegeden az iskoláért, a Facebook-esemény leírásában a következőket írta, idézzük:

„A szegedi Rogers iskola végzős cukrász tanulója vagyok és a segítségüket/eteket szeretném/nénk kérni. Hétfőn(2015.01.12) értesültünk, arról, hogy iskolánkat még a héten 2015.01.16-a estétől bezárják. Így közel 1000 tanuló körülbelül 100 tanár vesztette el munkahelyét. A diákok között vannak felsőoktatásban lévők és vannak gimnáziumi tanulók is. Azt mondták áthelyeznek minket más iskolákba, de a gimnazisták máshol nem tudnának beilleszkedni ennyire mint ebben az iskolában mivel iskolánkban nagy szerepet játszik az empátia.

A szülők is értetlenül állnak a dolog előtt, nem értik miért kellett 4 hónappal év vége előtt bezáratni az iskolát.
Mint már említettük ebben a középiskolában olyan tanulók is vannak akik szellemi hátrányokkal és/vagy testi fogyatékossággal élik mindennapjaikat.

Úgy gondoljuk többen is, mint végzősök,középiskolások, hogy nekünk össze kell fogni: szülők, tanulók, barátok és bárki aki esetleg segíteni szeretne az jöjjön és szólaljon fel, mondja el a véleményét, álljon ki értünk.

Várunk mindenkit tisztelettel!”

Az „Ha az iskola nem működik, semmi sem működik!”-című esemény linkje itt található.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top