+ Tudomány

Beleláthatsz Charles Darwin fejébe

darwin

Szeretnél kutakodni Charles Darwin kéziratai között? Immáron a feléhez érkezett a természettudós kéziratainak digitalizálása és ha minden jól megy, nagyjából fél év múlva bárki hozzáférhet az egész anyaghoz.

Szeretnél kutakodni Charles Darwin kéziratai között? Nem? Akkor ne olvasd tovább. Ha mégis, tudnod kell: a feléhez érkezett a természettudós kéziratainak digitalizálása és ha minden jól megy, nagyjából fél év múlva bárki hozzáférhet az egész anyaghoz – adta hírül a Hyperallergic.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum a Darwin Manuscripts Project keretében összesen 30 000 dokumentumot fog digitalizálni és az egész ingyenesen hozzáférhető lesz az interneten. Immáron 25 év anyaga között lehet böngészni, amely 12 000 dokumentumot jelent. Ez azért különösen érdekes, mert ez a 25 év érlelte meg Darwinban A fajok eredetét, amely 1859-ben jelent meg. Szóval, ha viccelni akarunk, mondhatjuk azt, hogy kutatható A fajok eredetének eredete. (Elnézést mindenkitől, többször nem fog előfordulni.)

David Kohn, a Darwin Manuscripts Project vezetője így nyilatkozott a honlapnak:

Azért fontos ez az anyag, mert rámutat arra, hogy formálódott A fajok eredete. Ez az egyetlen módja annak, hogy igazából belelássunk Darwin természettudományi munkásságába.

A munkában segít a Cambridge-i Egyetem könyvtára is, amely Darwin számos tudományos anyagát őrzi.  Az Amerikai Természettudományi Múzeum pedig átiratokkal és nagyfelbontású képekkel könnyíti a munkát, amelyre szükség van, mert Darwin kézírása gyakran nagyon nehezen értelmezhető. Emellett Darwin előszeretettel jegyzetelt mindenhová, ezek pedig nagyon fontosak lehetnek a kutatók számára.

A projekt 2007-ben kezdődött, így összesen 8 év munkája lesz jövőre hozzáférhető. Nemrég volt egyébként A fajok eredete megjelenésének 155. évfordulója, ez egybeesett a múzeum bejelentésével. Várhatóan 2015 júniusában lesz hozzáférhető a teljes anyag.

Nem kizárólag Darwin tudományos feljegyzései lesznek hozzáférhetőek, hanem például olyan anyagok is, amely 1832 és 1835 között keletkeztek utazása során. 1831-ben egyik tanára felajánlott egy világkörüli tudományos utat az ifjú tudós számára és bár Darwin édesapja kezdetben ellenezte az utat, végül mégis állta fia költségeit. A Beagle 1831 végén indult és 5 évvel később, 1836-ban tért vissza Angliába. Az utazás során Darwin eljutott Brazíliába, Montevideóba, Buenos Airesbe, a Zöldfoki-szigetekre, Tűzföldre, a Falkland-szigetekre, Patagóniába, a Galapagos-szigetekre, Tahitire, Új-Zélandra, Ausztráliaba is.

Darwin már az utazás alatt nevet szerzett magának otthon, mert folyamatosan küldött haza geológiai mintákat és ősmaradványokat, így Darwint kezdetben nem is biológusként, hanem geológusként tartották számon. Ez az utazás Darwin gondolkodására is komoly hatással volt.

Itt böngészhetsz az eddig feldolgozott anyagok között és itt lesz majd a teljes anyag is.

(A szöveg alapja a Hyperallergic cikkének fordítása.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top