+ Fotó

Ötvenmillió forintot ér a magyar fotóművész gyűjteménye

fotóművész

A kollekcióban Kertész mindhárom nagy korszakából, a magyarországi évekből, valamint a párizsi és az amerikai időszakból is jelentős munkák szerepeltek.

André Kertész volt idén a sztárja a világ egyik legjelentősebb fotóvásárának, a Paris Photónak: a magyar származású fotóművész aukcióra bocsátott munkái több mint 165 ezer euróért (50 millió forintért) találtak gazdára.

André Kertész (1894-1985) 99 fotóját az egyik legjelentősebb párizsi árverési ház, az Artcurial kínálta eladásra a Grand Palais kiállítócsarnokban november 13. és 16. között tartott rendezvényhez kapcsolódóan. Az aukció eredményét az aukciósház hétfőn tette közzé honlapján.

A képek a fotóművész New York-i kiadója, Nicolas Ducrot gyűjteményből származnak. A különleges kollekcióban Kertész mindhárom nagy korszakából, a kezdeti magyarországi évekből, valamint a párizsi és az amerikai időszakból is jelentős munkák szerepeltek.

Christophe Lunn, az Artcurial fotóosztályának vezetője Kertész egységes munkásságát emelte ki az árverés előtt méltatva a gyűjteményt.

Az árverésen a fotók 70 százaléka talált gazdára. Az eladásra kínált képek többsége nem vintázs, azaz eredeti, korabeli kópia, azokból ugyanis Kertész esetében nagyon kevés létezik, de valamennyi kalapács alá került képet ellenőrizte és alá is írta a magyar származású fotóművész.

A legmagasabb áron az 1925 és 1936 között Párizsban készült felvételek keltek el, ebben az időszakban vált Kertész a modern fotóművészet egyik legnagyobb mesterévé.

A Piet Mondrian szemüvegéről és pipájáról készült felvétel 13 ezer euróért (4 millió forintért), a Mondriannál című kép pedig 7540 euróért (2,3 millió forintért) vásárolták meg. A magyar művésznek a párizsi Tülériák kertjéről 1927-ben készült képért 6098 eurót (1,8 millió forintot), az 1933-ból származó, görbe tükör által deformált aktsorozatának egyik darabjáért pedig 6500 eurót (2 millió forintot) fizetett egy gyűjtő. A Magyarországon az 1910-es években készült felvételek ezer és kétezer euró között keltek el.

André Kertész, Kertész Andor néven, gazdag budapesti zsidó családban született 1894. július 2-án. Tinédzserként kezdett fényképezni, az első világháborúban történeti értékű fotókat készített, a hétköznapokat örökítette meg. 1925-ben Párizsban telepedett le, s főleg az utcán fotózott. Számos avantgárd művésszel kötött barátságot, a húszas-harmincas években Párizs kulturális életének képi krónikása lett, művei a vezető európai lapokban jelentek meg. 1936-tól New Yorkban egy reklámstúdiónak dolgozott.

A második világháború kitörésekor Amerikában maradt, 1944-ben kapta meg az állampolgárságot. 1948 és 1984 közt ötször járt Magyarországon, utolsó látogatásakor 120 képét a szigetbecsei André Kertész Emlékháznak ajándékozta. 1985. szeptember 28-án halt meg New Yorkban. Százezer negatívját és levelezését a francia államra hagyta, műveit a kecskeméti Fotográfiai Múzeum, amerikai közgyűjtemények, valamint a New York-i André and Elizabeth Kertész Foundation őrzik.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top