+ Történelem

Ellopták a dachaui koncentrációs tábor kapuját

dachaui

A dachaui koncentrációs tábor kapuján állt a felirat: Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) hírhedt náci jelmondat.

Ellopták a dachaui koncentrációs tábor kapuját, amelyen szerepel az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) hírhedt náci jelmondat.

Az illetékes bajorországi rendőrkapitányság közleménye szerint szombat késő este vagy vasárnap hajnalban szerelhették le a 190 cenitméter magas és 95 centiméter széles fekete kovácsoltvas kaput, amely az egykori tábor területén kialakított emlékhely főbejáratánál állt.

Az elkövetőknek át kellett mászniuk a főbejáraton, hogy megközelítsék a kaput, amelyet valószínűleg gépjárművel szállítottak el

– áll a közleményben, amelyben a lakosság segítségét kérték a bűncselekmény felderítéséhez.

Az emlékhely vezetője, Gabriele Hammermann szerint a lopás “a romboló energia új minőségét” jelenti, hiszen a táborkapu “a foglyok szenvedésének legfőbb jelképe”.

A dachaui az első állandó koncentrációs tábor volt a náci Németországban, 1933 márciusában, Hitler hatalomra jutása után néhány héttel  hozták létre Münchentől 20 kilométerre egy volt lőszergyár területén. A háború végéig több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára Dachauban. Elsősorban zsidókat hurcoltak a táborba, de romákat, melegeket, politikai okokból üldözötteket is ezres nagyságrendben szállítottak oda a birodalom minden sarkából. A koncentrációs táborban legkevesebb 30 ezren haltak meg.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Szalai Balázs szerint:

  Ez nem Dachau, a képen az Auschwitz I. tábor bejárata látható.

 2. Fejér Martin szerint:

  Ez igenis a Dachau tábor bejárata: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dachau-lagertor.JPG
  Auschwitz I. -ben a jelmondat a kapu fellett ível:
  http://estost.photoshelter.com/image/I0000DLyOrv.3YfY
  Egyébként németül nem csupa “romboló energiáról” beszéltek (helytelen lett volna, azért néztem ennek utána), hanem “meggyalázási” vagy “megszentségtelenítési” energiáról. “Schändungsenergie” volt az inkább szokatlan eredeti szó… Ennyi az MTI pontoságáról.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top