+ Építészet

Botrányt kavart Spanyolországban a világhírű építész

Frank Gehry a középső ujját mutatta egy újságíró felé, aki a munkásságáról faggatta egy sajtótájékoztatón.

Kisebb botrányt kavart Frank Gehry világhírű amerikai-kanadai építész a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria Hercege-díj sajtótájékoztatóján, amelyen nemes egyszerűséggel a középső ujját mutatva válaszolt a munkásságát firtató egyik újságírói kérdésre – írja az Új Szó.

A 85 éves tervezőtől azt kérdezték a pénteken Oviedóban átadott díj sajtótájékoztatóján, hogy terveit valóban pusztán a látvány határozza-e meg. Gehry azt mondta, hogy a mai világban felépülő épületek és a tervek 98 százaléka fabatkát sem ér – bár nem pont ezekkel a szavakkal. Az alkotó később elnézést kért, és heves természetére, valamint az utazásból adódó fáradtságára hivatkozott.

A sajtótájékoztatón mindazonáltal pozitív gondolatok is elhangzottak tőle, emlékeztetett arra, hogy az általa tervezett bilbaói Guggenheim-múzeum milyen jó hatással volt a környékre. Az ott élő emberek „megszerezték a diplomájukat, aztán továbbálltak, senki sem akart ott maradni, szomorú város volt, hanyatlásnak indult az acélipar, a kikötőnek nem volt miért léteznie, mindenki elvesztette a munkáját„. A múzeum megnyitása után viszont a korábban szegény város virágzó úti célja lett a turistáknak – olyannyira, hogy az építészeti különlegességben helyet kapó intézmény által elért hatást el is nevezték Guggenheim-hatásnak annak leírására, hogy a múzeum miként változtatta meg a várost és környékét.

Frank Gehry nem az egyetlen „nagyszájú” építész, híres történet, hogy amikor Frank Lloyd Wright 1955-ben Miamiban járt, azt mondta, az ottaniak olyan házakban élnek, amelyekben a disznók is szégyellnének.

(Forrás: Új Szó)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top