+ Ajánló

A rendszerváltás óta nem volt ilyen

plzen

A tervek szerint minden nap két egymástól eltérő zsánerű rendezvény lesz – cirkusz, kiállítás, színház, zene, tánc és sok minden más.

Mintegy 600 különféle rendezvényt tervez Pilsen (Plzen) 2015-ben, amikor a nyugat-csehországi város lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A Plzen 2015 elnevezésű programsorozat keretében egyebek között fellép a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai southern rock együttes. Az érdeklődők megtekinthetnek egy nagyszabású európai dizájn kiállítást és megismerkedhetnek Jirí Trnka (1912-1969) világhírű cseh képzőművész és bábfilmes alkotásaival és életével is, aki a város szülötte.

A tervek szerint minden nap két egymástól eltérő zsánerű rendezvény lesz – cirkusz, kiállítás, színház, zene, tánc és sok minden más

– közölte Jirí Sulzenko programigazgató.

A rendszerváltás utáni Csehország legnagyobb kulturális programsorozatát hivatalosan január 17-én nyitják meg. Az ünnepélyes megnyitó programja viszont egyelőre nem nyilvános. A Plzen 2015 teljes programajánlatát október végén hozzák nyilvánosságra.

A Lynyrd Skynyrd együttes koncertjét Tomás Paclík, a helyi FC Viktoria futballklub tulajdonosa ajándékozta a városnak.

Ez az együttes az ún. southern rock legjelentősebb képviselője. Több számuk világsláger lett. A Lynyrd Skynyrd fennállásának fél évszázada alatt soha nem lépett fel Csehországban, most eljött az alkalom erre is

– nyilatkozta Paclík újságíróknak.

Jirí Suchánek, projektigazgató szerint a Plzen 2015 költségvetése mintegy 430 millió korona (4,8 milliárd forint). Ehhez a város 220 millióval, a cseh kulturális tárca pedig százmillióval járult hozzá, míg a régió 45 milliót adott.

Pilsen már idén januárban széleskörű turistacsalogató kampányt indított Európa-szerte a jövő évi rendezvények népszerűsítése érdekében. „Pilsen külföldi bemutatása alapvető fontosságú. Rendezvényeinkre ugyanis több százezer külföldi látogatót kell odacsábítanunk” – nyilatkozta akkor Jirí Suchánek.

Eddigi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az európai kulturális főváros cím jelentős mértékben befolyásolja a helyi idegenforgalmat. Az adott évben átlagban tíz százalékkal emelkedett a városba látogató külföldi turisták száma, s nagyobb az érdeklődés a következő években is

– állítja a programigazgató Jirí Sulzenko.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top