+ Irodalom

Ez az Atlantisz nem süllyedhet el

atlantisz

Az Atlantisz egy remekmű, igazi csoda, hogy létezik ilyen Budapesten. Az Atlantisz kiadó egy sziget egész Európában, a liberális művelődés szimbóluma a világban egyre növekvő rémségek közepette.

Francis Bacon festményét, a „Three Studies from the Human Body“-t 2013-ban mutatták be a nyilvánosságnak. A három térben elforduló, súlytalannak ható test, az ember és a férfikor idejének megtestesítője. Az egyik alak fáradtan kapaszkodik egy vízszintes rúdfélébe, a második a formátlanná gipszelt lábát húzza maga után, a harmadik a lábát karolva görnyed össze. Igézetten és egyidejűleg undorodva áll meg a látogató Bacon groteszkül torzított végtagjai és a szétszaggatott alakjai láttán. Aztán továbblapoz – és lenyűgözi, elvarázsolja az európai magas művészet távlata.

A „Three Studies“ ugyanis, egy prospektus borítóján látható, amely a budapesti székhelyű Atlantisz kiadó 2014/15-ös könyvkatalógusa. A kínálat része Gilles Deleuze Bacon-tanulmányai is. Az Atlantisz kiadó alapítója Tamás Miklós filozófus, magas műveltségű szabadszellem és egyúttal energiabomba, amíg lesznek hozzá hasonló emberek, lesz jövője a nyomtatott könyvnek. Az Atlantisz 1990 óta körülbelül 250 könyv magyar fordítását jelentette meg, a teljes példányszámuk majdnem egymillió példány – írja a Die Welt.

Atlantisz névválasztása a programja is, hiszen egyszerre emlékezetet Platón mítoszára az elsüllyedt szigetről, és az 1627-ben az angol lordkancellár, Francis Bacon poszthumusz megjelent utópiájára, az Új-Atlantiszra. A szigetre, amelynek lakói nagylelkűek, felvilágosultak és polgárosodottak.

Atlantisz – így hívják az Anker köz 1-3. szám alatti könyvkereskedést –, az európai szellem- és szociáltudományok szigetnyi otthona Budapesten. Már a könyvek sorozatcímei és az alattuk gyülekező szerzők megtekintése is intellektuális élvezet. A kútnál fakad, alapos jegyzetekkel ellátva a platoni Diaglógus; a Veszedelmes viszonyok közt: Georg Simmel, József Attila, Marcel Proust, Gilles Deleuze és Michel Foucault; van egy úgynevezett Mesteriskola, amelynek középpontjában a német filozófusok, Kanttól Habermasig kapnak helyet; Klaus Wagensbach kötete Kafka Prágájáról, Walter Benjamin Berlini gyerekkorát a Világváros kategóriában találjuk; a Cirkus Maximusban Reinhardt Koselleck játssza a főszerepet, a Kísértésekhez tartozik a Persecution and the Art of Writing Leo Strausstól éppúgy, mint Wittgenstein Tractatusa. A Német Szellemtudományi Könyvtár pedig az egyik súlypontja a kiadó kínálatának.

Az Atlantisz egy remekmű, igazi csoda, hogy létezik ilyen Budapesten. Mindez csak az európai partnerkiadók és a támogatások, elsősorban a német és francia kulturális intézetek együttműködésével lehetséges. Atlantisz kiadó egy sziget, nemcsak Magyarországon, de egész Európában, a liberális művelődés szimbóluma a világban egyre növekvő rémségek közepette.

Ennek az Atlantisznak nem szabad elsüllyednie.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top