+ Film

Visszautasította az Oscart a világhírű orosz filmrendező

Visszautasította az Oscart a világhírű orosz filmrendező - Oscar

A többek között Tarkovszkijjal is dolgozó filmrendező szerint a hollywoodi filmek és az amerikai moziipar árt az orosz nézők ízlésének.

Andrej Koncsalovszkij orosz filmrendező arra kérte az Oscar-díjjelöléssel foglalkozó orosz nemzeti bizottság elnökét, hogy ne vegyék számításba a velencei filmfesztiválon díjnyertes filmjét, amikor kiválasztják a legjobb külföldi alkotásnak járó díjra jelölt mozit – írta a gazeta.ru orosz internetes újság vasárnap, miután napvilágra került a rendező nyílt levele.

Szeptember elején Koncsalovszkij a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat vehette át Velencében A postás fehér éjszakái című filmdrámájáért. A neves orosz filmrendező, – a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló Nyikita Mihalkov orosz színész-rendező bátyja – személyes és „társadalmi okokra” hivatkozott Vlagyimir Menysovnak, az orosz bizottság elnökének írt nyílt levelében. Koncsalovszkij közölte, hogy nevetséges lenne, ha az Oscar-díjért versenyezne filmjével, minthogy korábban többször felszólalt az ellen, hogy az orosz piacot eluralták a hollywoodi filmek és az amerikai moziipar árt az orosz nézők ízlésének. A nemzetközi hírű orosz filmművész másfelől „túlértékelt elismerésnek” nevezte az amerikai filmakadémia díját. Szerinte a legjobb külföldi nyelvű film elnevezésnek már önmagában „nevetésre kell késztetnie” a világ filmművészetének képviselőit, mert az lényegében elkülöníti a nemzetközi filmművészetet az angol nyelvű filmvilágtól és „a Nyugat idejétmúlt kulturális uralkodásának ideológiáját testesíti meg„.Az 1937-ben született Andrej Koncsalovszkijnak már az első alkotása, Az első tanító című 1965-ben bemutatott szovjet filmdráma nemzetközi hírnevet és elismerést hozott. Termékeny alkotó. 27 filmet rendezett, 34 forgatókönyvet írt, közöttük Andrej Tarkovszkij Andrej Rubjlov című filmjéhez. Kritikusai szerint bár az Egyesült Államokban is élt és dolgozott, a hollywoodi gépezet nem tudta őt a maga képére alakítani. Koncsalovszkij nevéhez több amerikai mozi-, és tévéfilm fűződik. Ő rendezte egyebek közt Tango és Cash című (1989) filmet, valamint Az oroszlán télen című amerikai történelmi drámát. Magyarországon kezdte forgatni 2007-ben a 2010-ben bemutatott Diótörő című 3D-s fantáziafilmet.Az Oscar-díjra jelöléssel foglalkozó orosz nemzeti bizottság Koncsalovszkij elutasítását is figyelembe véve vasárnap Andrej Zjagincev Leviathan című filmjét választotta ki. Az alkotás az idei, 67. cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta, de több nemzetközi megmérettetésen is elismerésre tett szert. A héber leviatan megfelelőjéről, a tengeri kígyóról elnevezett film Alekszandr Rodnyanszkij producer szerint „keresztény költészettel és jelképekkel teli példázat, amely a legigénytelenebb nézőt is képes megérinteni„.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top