+ Ajánló

Többet járunk könyvtárba, mint moziba?

Többet járunk könyvtárba, mint moziba vagy színházba?

Óriási bulit csap idén az Országos Könyvtári Napok, több mint háromezer program.

Évek óta mintegy ezer könyvtár több mint háromezer programmal csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz (OKN). A rendszeresen 150 ezer érdeklődő által látogatott eseménysorozatot idén október 13-tól 20-ig rendezik meg, a hívómondat: Találkozunk a könyvtárban!

Több mint 3700 nyilvános könyvtár van jelenleg Magyarországon, a látogatók száma 2002-ben 26 millió volt, azóta folyamatosan nő. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatokon keresztül 2012 óta mintegy 1,3 milliárd forintot adott a könyvtári szakma részére” – hangsúlyozta Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfői sajtótájékoztatón a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.Kitért arra, hogy félszáz kis falut leszámítva minden településen van könyvtár vagy nyilvános szolgáltatást nyújtó hely. Doncsev András hangsúlyozta: az OKN egyik fontos célja felhívni a figyelmet arra, hogy a könyvtárak, az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója felidézte, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség két és fél évtizede kiemelt országos rendezvénynek tekinti a könyvtári napokat, amelyek 2006 óta egységesek tartalmilag és formailag. „Napjainkban a korábbi évtizedektől eltérő könyvtárhasználat van kialakulóban, erre a könyvtáraknak nyitottnak kell lenniük” – fogalmazott a főigazgató. Ez a nyitottság jellemzi az OKN idei programjait. Ramháb Mária, az országos programbizottság elnöke beszámolt arról, hogy még nem zárult le az idei regisztráció az eseménysorozatra, de az adatok bíztatóak, hiszen a programok száma 2600, a jelentkezett intézmények száma 700 felett van.”Azt szeretnénk, ha az OKN programjaiból tartós szolgáltatások szülessenek. Így lett a 3 év alattiakra odafigyelve bababaráttá a könyvtárak széles köre, és így vált általánossá az elektronikus információ-szolgáltatás is” – mondta Ramháb Mária. Mint felsorolta, idén például több mint 1200 felnőtt-, 800 kölyök- és 300 tiniprogrammal várják az érdeklődőket, az előadások, beszélgetések száma ezer körül lesz, csaknem félszáz játékot és vetélkedőt rendeznek.

A Találkozzunk a könyvtárban! jelmondathoz kapcsolódva október 13-tól 20-ig kiemelt téma lesz az élő emlékezet, múltunk értékei, az okoskönyvtár, az egészséges életmód. A könyvtárak több településen kilépnek az épületből, az utcán, a plázákban szólítják meg az embereket és hívják fel a figyelmet az olvasás örömére. Október 18-án szombaton a családoké a főszerep, népszerűsítik a társasozás, a zene, a túrázás örömét. Az OKN-hez kapcsolódó közkedvelt gyerekprogramok közé tartozik a Betűbuli című internetes totó, a több száz csoport részvételével zajló, a tanév végéig tartó kölyök olvasó verseny. Október 17-én Budapesten közös versolvasó villámcsődületet rendeznek, lesz olvasás staféta könyvtáraktól a könyvesboltokig. Az OKN idei arca Rúzsa Magdi. A hagyományos Könyves Vasárnapot idén október 19-én tartják az OKN keretében, ekkor a könyvtárak országszerte rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal várják a látogatókat. A sajtótájékoztatón részt vett Biró Albert, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács – Szakértői Tanácsadó Testület elnöke, aki fontosnak nevezte, hogy az elektronikus könyvtárat ne csak a kormány digitalizációs programja alapján képzeljék el, hanem az e-könyv kérdéskör felől is – az OKN-en erről is szó lesz. Bíró Anett kijelentette:

A könyvtárak több látogatót vonzanak a kulturális világban, mint a színházak vagy a mozik. Társadalomformáló helyek, közösségépítő szerepük erősödik a 21. században

További részletes programért ide katt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top