+ Tudomány

Koala is érkezik a budapesti állatkertbe az óriásvidrák után

Nem a három óriásvidra lesz az idei év szenzációja a Fővárosi Állatkertben, ahova még idén koalákat is hoznak.

Szerdán bemutatták Corát, Cumanát és Alondrát, a három óriásvidrát, amelyek nemrég érkeztek meg a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Pálmaház mögötti, számukra kialakított új bemutatóhelyre. Idén koalák is érkeznek a budapesti állatkertbe.

Az állatkert már évek óta tervezte ennek az érdekes és ritka állatfajnak a bemutatását, a fejlesztések azonban csak most jutottak el odáig, hogy férőhelyeiket ki tudják alakítani – mondta el az állatokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón Persányi Miklós, az állatkert igazgatója.

A belső bemutatóhelyet egy régebbi, még 2000-ben átadott építmény jelentős átalakításával hozták létre, az állatok kifutója a hozzá tartozó medencékkel együtt pedig teljesen új. A munkálatok összesen 36 millió forintba kerültek, ehhez a Fővárosi Önkormányzat 30 millió forinttal járult hozzá.

A Dél-Amerikában, ezen belül Brazíliában őshonos óriásvidrák akár 30 kilogrammosra is megnőhetnek, tejes testhosszuk pedig az orruk hegyétől a farkuk végéig a két métert is meghaladhatja. Mivel a Magyarországon is honos eurázsiai vidrák súlya 3 és 15 kilogramm között szokott lenni, elmondható, hogy az óriásvidrák többszörösen akkorák mint magyarországi társaik.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Az óriásvidrák korábbi vadászatuk és természetes élőhelyeik zsugorodása miatt veszélyeztetettnek számítanak és állatkertekben is igen ritkának mondhatók: világszerte 25, Európában pedig csupán 14 állatkertben tartják ezt a fajt.

Cora és Cumana a lipcsei, Alondra pedig a duisburgi állatkertből kerület Budapestre. A fővárosi intézmény az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) akkreditált tagjaként csatlakozott ahhoz a tenyészprogramhoz, amelyet a szövetség még 2003-ban hívott életre a faj állatkerti tartásának és szaporításának összehangolása érdekében. Az állatok egyelőre mind nőstények, a jövőben azonban hím állat beszerzése is szerepel a tervek között, összhangban a program célkitűzéseivel.

Persányi Miklós azt is elárulta, hogy nem az óriásvidrák érkezése az év legnagyobb szenzációja: még idén koalákkal is bővül a fővárosi intézmény állománya. Hangsúlyozta, hogy a koalák olyan kiemelten bonyolult tartású állatok, amelyekhez jelentős szakmai tudásra van szükség, azonban a budapesti állatkert képes ezeket teljesíteni, így elnyerte az ausztrál kormány arra vonatkozó ígéretét, hogy az európai tenyésztési programban szaporodott állatok közül néhány egyed Budapestre érkezhet. Erre azonnal sor kerül, mihelyt otthonuk a régi parasztudvari istálló helyén elkészül.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a bemutatón arról beszélt, hogy az állatkert fejlesztésénél a főváros egy szisztematikus koncepciót követett, amelynek során fő törekvéseik közé a múlt értékeinek a megőrzése és a korszerű szakmai irányelvek alkalmazása tartozott az élővilág tudományos igényű bemutatásával, valamint a lakosság minél szélesebb rétegének megszólítását is célul tűzték ki.

Hangsúlyozta: úgy tűnik, az intézmény sikerrel járt, augusztus 31-ig csaknem 833 ezer látogatója volt az állatkertnek, amely majdnem 150 ezerrel több, mint az előző évben. Elmondása szerint az éves látogatószám várhatóan meghaladja majd az egymilliót, így az évtizedes rekord is megdőlhet.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top