+ Zene

A fiúbandák hosszú tündöklése és még hosszabb bukása

fiúbandák

Vigyázat! Újabb borzalmas fiúbanda a láthatáron – persze elkerülni nem túl nehéz őket.

Vajon megállna a világ, ha a két leghíresebb fiúbanda egyesítené az erejét?

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem: nemrég debütált a Nick & Knight nevű produkció (zenekar? projekt?), amelyben a Backstreet Boys és a New Kids On The Block egy-egy tagja (Nick Carter, Jordan Knight) fogott össze. A világ nem állt meg és az is kétséges, hogy a tinédzser lányok szobájában változna ezzel a poszter-összetétel. A dolognak az még a pikantériája, hogy a két zenekar között generációs különbség is van: a New Kids On The Block a nyolcvanas években indult, míg a Backstreet Boys tinédzserei legnagyobb sikereiket a kilencvenes évek második felében aratták.

Balgaság is lenne elvárni, hogy tinédzser lányok álmaiban az előző évtizedek popsztárjai jelenjenek meg, bár az az elszántság egészen bámulatos, amivel a duó tagjai próbálnak a felszín felett maradni. Ami döbbenetes, hogy mindketten egészen fiatalok még, hiszen mindkettejük karrierje a tinédzser éveik derekán kezdődött: Carter mindössze 34 éves most, Jordan Knight pedig „csak” 10 évvel idősebb nála. A tinédzsereknek azért már így is túl öregek az egykori tinibálványok, így a duónak a józan ész szabályai szerint egy következő generációt kellene becéloznia, de úgy tűnik, hogy ezt a bonyolult matematikai műveletet már nem végezték el.

A Guardian a héten egy elég kemény hangvételű cikkben kritizálta a duó eddigi munkásságát és kurrens projektjüket egyaránt. A zenekar bemutatkozó videóklipjéről ezt írták:

A klipben Nick és Knight fotósokat alakítanak, akiknek egy csapat lány (modellek? Pornósok? Számít ez?) pózol lelkesen. (…) A fiúk pedig bátorítják és buzdítják a lányokat, de ez az egész mintha a visszájára sülne el és igazából a fiatal és üde lányok jelentenék a korosodó popsztárok létjogosultságát és nem fordítva.

A másik baj az ezzel a dallal, hogy teljességgel jellegtelen: mintha egy Michelin-csillagos étteremben mirelit rántott sajtot szervíroznának valami szellemes fantázianéven. Nem tér el jelentősen a két anyazenekar jelenlegi meglehetősen unalmas munkásságától – érdekes, hogy a nevető harmadik Take That milyen meglepően méltóságteljes és sikeres visszatérést produkált a 2000-es évek közepén. Hiába, azért csak van annak ereje, ha valaki hajlandó haladni a korral valamennyit és nem nézi kapásból hülyének a saját hallgatóit.

A Nick & Knight tagjai már első interjújuk egyikében ígéretet tettek arra, hogy élő fellépéseiken (= ahol ők teljesen élőben ott lesznek) feldolgozásokkal fogják feldobni a műsort, ha esetleg saját zenéjük túl unalmas lenne. Nem mennek túl mélyen bele a népművelésbe: Prince és Lenny Kravitz dalait gondolták elkaraokézni.

A cikk szerzője szerint különösen Nick Cartert nem lehet komolyan venni. Kiemeli a cikkben azt is, hogy kissé visszás az, hogy az új lemez megjelenése egybeesik annak a valóságshow-nak az indulásával, amelynek középpontjában Nick Carter magánélete áll. Nemrégiben ugyanis a Backstreet Boys énekese elvette barátnőjét, erről pedig természetesen muszáj forgatnia a VH1 csatornának. Apropó kiárusítás: nem ez Carter első hasonló műsora, de számára az ilyen jellegű pénzkeresés szinte mindennapos – tavaly például könyvet írt drogfüggőségéről és alkoholizmusáról. Számomra kérdéses, hogy egy ilyen sziruptól csöpögő könyvet ki vesz még meg, hacsak nem a nosztalgiázó és első válásukat már abszolváló egykori rajongólányok.

Ha a Nick & Knight duónak ez a kollaboráció nem 2014-ben jut eszébe, hanem 15 évvel korábban, akkor valószínűleg tényleg taroltak volna a korabeli poppiacon. Ez azonban ebben a formában valóban nem több egy kétségbeesett kapálózási kísérletnél. De ezekkel a csávókkal vigyázni kell: sokáig bírják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top