+ Ajánló

Gyönyörű fotók a Cantemus Kórusfesztiválról

cantemus

10 ország közel 800 énekesének hangját hallhatják a 10. Cantemus Kórusfesztiválon a megye hangversenytermeiben és templomaiban.

A fenti képen: A hongkongi Jüen Lung gyermekkar a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon Nyíregyházán, a Kossuth téren 2014. augusztus 19-én. MTI Fotó: Balázs Attila.

cantemusAz indonéz Resonanz kórus a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon Nyíregyházán. MTI Fotó: Balázs Attila

A Cantemus Gyermekkar 1975-ben alakult a nyíregyházi 4-es számú Általános Iskola felső tagozatos kórusaként. A Kodály útmutatásai szerint működő zenetagozatos iskolában a gyermekeknek lehetősége van az átlagosnál nagyobb óraszámban találkozni a zenével énekórákon és kóruspróbákon. Bár a gyermekkar tagsága a természetes öregedéssel évről évre cserélődött a színvonal folyamatos növekedése rövidesen nemzetközi elismertséget hozott a kórusnak. A 4-es iskola így vált Kodály szellemének egyik legjelentősebb végvárává, s tette egyértelművé a névválasztást. Az időközben a gyerekkórusból kiöregedett gyermekek éneklési vágya sorra hozta létre a különböző formációjú együtteseket. Az első a Pro Musica Leánykar volt, aki megalakulásának évében, 1986-ban a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen rögtön elnyerte a verseny NAGYDÍJÁT. A hattagú Banchieri Énekegyüttes tagjai is a Kodály iskola növendékei voltak, kitartó munkájukkal nemzetközi szinten is tovább öregbítették a kóruscsalád hírnevét. 1998-ban már elkerülhetetlen volt hogy az iskola volt fiú növendékei ne csatlakoznának egy vegyeskari formációhoz, így Szabó Soma irányításával létrejött a Cantemus Vegyeskar is.

Tizedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán 2014. augusztus 15-21. között, neves hazai és külföldi kórusok részvételével a Cantemus Kórusfesztivált.

A fesztiválnak otthont adó Kodály Zoltán Általános Iskolát méltán emlegetik a kórusmuzsika fellegváraként. Olyan kórusok születtek falai között, mint a (Bartók Béla – Pásztory Ditta díjas, Magyar Örökség-díjas, számos hazai és nemzetközi verseny győztese, Európa Nagydíjas) Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes. A fesztivál szervezője a Nyíregyházi Cantemus Kórus hazánk nemzeti zeneművészeti intézményei közé tartozik immár.

A kórusfesztivál szervezői – mint eddig minden alkalommal -, az idén is arra törekednek, hogy a legszélesebb közönség számára tegyék elérhetővé, a legmagasabb szintű kórusmuzsikát. 10 ország, mintegy 800 énekesének hangját visszhangozzák majd Nyíregyháza és a megye számos településének hangversenytermei és templomai, valamint szabadtéri rendezvényei.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top