+ Ajánló

Lopott aranypinty a vásznon!

Sci-fi híreink vannak: film készül Donna Tartt amerikai írónő The Goldfinch (Aranypinty) című Pulizter-díjas regényéből!

Sci-fi híreink vannak: film készül Donna Tartt amerikai írónő The Goldfinch (Aranypinty) című Pulizter-díjas regényéből!

A regény megfilmesítési jogait a Warner Bros. filmstúdió vásárolta meg. A film társproducere a Csúcsformában rendezője, Brett Ratner lesz, aki Brad Simpsonnal és Nina Jacobsonnal osztozik a munkán. Az 51 esztendős Tartt A titkos történet című első regénye 1996-ban magyarul is megjelent az Európa Könyvkiadó gondozásában. Az áprilisban Pulizter-díjjal jutalmazott The Goldfinch már a harmadik regénye.
Az írónő a Rembrandt-tanítvány, Carel Fabritius The Goldfinch (Aranypinty) című festménye köré szőtte művét. A regényben egy fiú ellopja a képet a New York-i Metropolitan Múzeumból.

carel-fabritius-goldfinch

A festmény és a főhős sorsa összefonódik a két évtizedet felölelő történetben. A kritikusok és az olvasók körében is népszerű regény 2013-ban az év könyve lett az Amazon könyváruházban, és 39 hétig szerepelt a The New York Times bestseller-listáján. Meglepetésre azonban nem jutott be a Man Booker-díj várományosai közé, holott idén már a nem brit írók műveit is figyelembe vették a válogatáskor. A Warner Bros. korábban Tartt: A titkos történet című regényére is lecsapott, ám abból egyelőre nem született filmadaptáció. Fabritius 1645-ből származó híres képe jelenleg a hágai Mauritshuis királyi képgaléria falán függ.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top