+ Képzőművészet

Pucér nők és az LSD – Virtuális vírusok másképp

A DOS vírus például egy hiányos öltözetű nő formájában jelenik meg, amivel lehetetlen bármit is csinálni. Amennyiben megpróbálod újraindítani a gépet, a buja természetű avatar a hardware teljes tartalmát törli.

Zseniális, ahogy az emberek még egy alapvetően pusztító dologból is képesek valami kreatívat varázsolni – ennek az ötletnek a magjából nőtte ki magát a Computer Virus Catalog nevű projekt, melyben Bans van de Poel 20 grafikus segítségével összegyűjtötte a világ legaljasabb számítógépes vírusait és sajátos, képi formában jelenítették meg azokat.

A furcsa agyszülemény kitalálója egyébként holland, aki író és kreatív tanácsadó egy személyben. Van de Poel meghívta az összes csúcskategóriás illusztrátort és grafikust, hogy hozzák létre a számítógép történetének legpusztítóbb vírusainak képes albumát. A grafikus világban olyan nagyágyuknak számító alkotók dolgoztak a projekten, mint HORT, Sarah Mazzetti vagy Jonathan Zawada. Mivel mindegyik művésznek megvan a saját, jellegzetes karaktere, ezért a válogatás egy roppan eklektikus albumot eredményezett.

Lawrence-Slater: Cookie-Monster vírusok

Lawrence-Slater: Cookie-Monster, a világ első számítógépes vírusa

A katalógusnak oktatás jellegű célzata is van, mindegyik kép alatt rövid magyarázatot kapunk az adott vírusról, elkalauzolva a nézőt a furcsa kódok és bosszantó kártevők számítógépes világában.

Mindegyik illusztráció tükrözi az alkotója stílusát: sokan szó szerint megjelenítették az adott vírus hatását a komputerre, míg mások elég absztrakt módon dolgozták fel a számítógépek rémeit. A DOS vírus például egy hiányos öltözetű nő formájában jelenik meg, amivel lehetetlen bármit is csinálni. Amennyiben megpróbálod újraindítani a gépet, a buja természetű avatar a hardware teljes tartalmát törli.

Karborn: Implant vírusok

Karborn: Implant

A számítógép sötét oldalát bemutató sorozat egészen az 1960-as évekre visszamenőleg mutatja be a virtuális kártevőket. Vannak, melyek gyakorlatilag ártalmatlanok (például az animációs féreg, mely konstans boldog új évet kíván a felhasználóknak) de vannak olyanok is, melyek az egész merevlemez elpusztítására képesek, milliárdos károkat okozva ezzel.

Mindig is érdekeltek a számítógépes világ sötét oldalai. Az olyan dolgok mint a NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség), a fekete Tor hálózatok és a vírusok mindig is szórakoztattak és úgy tűnt, kiváló alapanyagot képeznek ahhoz, hogy kreatív formában is megjelenjenek.

Jay Wright: Madman vírusok

Jay Wright: Madman, a .EXE fájlok gyilkosa

A projekt jelenleg is tart, hiszen nap mint nap születnek virtuális vírusok és van de Poel reméli, hogy a gyűjtemény nyomtatott formában is megjelenhet. Az eddigi kollekcióból itt csemegézhet: http://www.computerviruscatalog.com/

Clay Hickson: LSD vírusok

Clay Hickson: LSD

Anthony Burrill: Skulls vírusok

Anthony Burrill: Skulls

Sarah Mazzetti: Anna Kournikova vírusok

Sarah Mazzetti: Anna Kournikova, aki nem pusztán egy teniszcsillag és alkalmi modell, hanem egy virtuális féreg is.

Said Kinos: Ika-Tako vírusok

Said Kinos: Ika-Tako

Merijn Hos: Nople vírusok

Merijn Hos: Nople

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top