+ Film

Megkínozták a börtönben Oleg Szencov ukrán filmest

szencov

Az Európai Filmakadémia gyűjtést indított Szencov jogsegélyezésének és fiatal gyermekeinek támogatására.

Mélységesen aggasztják az Európai Filmakadémiát (EFA) az Oleg Szencov ukrán filmes ügyével kapcsolatos legújabb fejlemények, ezért gyűjtést kezdeményezett a felmerülő jogi költségek fedezésére, valamint a filmes fiatal gyermekeinek támogatására – közölte az intézmény.

Szencovot, aki részt vett a kijevi tüntetéseken és ellenezte a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, szimferopoli otthonában tartóztatta le május 11-én az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), majd Moszkvába szállították, ahol előzetesben várja perét. Három másik emberrel együtt terroristacsoport létrehozásával és terrortámadás előkészítésével vádolják. Egy moszkvai bíróság július 7-én október 11-ig meghosszabbította vizsgálati fogságát.

Az EFA értesülései szerint Szencov a bíróság előtt kijelentette, hogy soha nem volt extrém nézeteket valló csoport tagja, és nem tervezett semmilyen támadást sem a Krím-félszigeten, sem másutt. Azt állította, hogy kínzással próbálták szóra bírni. Arra is utalt, hogy élete veszélyben van – olvasható az EFA közleményében.

Júniusban világhírű európai filmesek egy csoportja, köztük Tarr Béla filmrendező nyílt levélben emelt szót Szencov érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top