+ Ajánló

Diákcsínyekből lepárolt rémbohózat – Jarry, Übü, Szentendre

Az Örkény Színház és Szentendre közös produkciójával, Alfred Jarry: Übü királyájval indul pénteken a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata.

Az Örkény Színház és Szentendre közös produkciójával, Alfred Jarry: Übü királyájval indul július 11-én, pénteken a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata.

Az idén 45. évadát kezdő szentendrei nyári színház másik kiemelkedő eseményeként Anat Gov Happy Ending című zenés darabjának magyarországi bemutatóját említette, amely július 25-étől öt estén lesz látható. A Mácsai Pál rendezte Übü király-előadással kapcsolatban kiemelte, hogy a 118 éve íródott „polgárpukkasztó abszurdban” olyan színészek lépnek majd színpadra, mint Csuja Imre, Kerekes Éva, Nagy Zsolt vagy Gyabronka József, míg a Gergye Krisztián rendezte Happy Ending főszereplői Hernádi Judit, Margitai Ági, Hegyi Barbara, Bánfalvy Eszter és Fekete Ernő lesznek.

alfred-jarry-ubu-kiraly-vagy-a-lengyelek-474-279-49963 copy

Az Übü királyt Alfred Jarry tizenöt évesen írta és 1896-ban mutatták be elég csinos botrányokkal kísérve – a polgárpukkasztó abszurd kifejezés ugyanis nem egészen takarja a könyv képtelenségét. A patafizika alapkövét letevő mű a hatalmi tébolyt és a moralitás, értelem, érték és etika teljes hiányát mutatja be a riasztóan és pompásan ostoba, hálátlan, gyáva, kapzsi, gyilkos, közönséges és zsarnok Übün keresztül egy elképzelt Lengyelországban. Magyarországon az első megjelenés után nem kevesebb mint hetven évet kellett várni, hogy először megrendezzék a szühürrealista diákbohózatot – könyv formában is csupán 1968-ban adták ki először nálunk. Azóta viszont nagyon szeretjük megrendezni: a köpcös, patafizikus spirál hasú Übü feltűnt már Pécsett, a Maladype Színházban, a Katonában, a Vígszínházban… külföldön pedig hasonló népszerűségnek örvend a jellemek pöcegödrének szélén csücsülő Übü. Ízelítőnek hallgassunk bele az eredeti Agyatlanítás Nótájába, amit (néhol nehezen olvasható) magyar felirat kisér (Weöres Sándor fordítása):

Jarry hírhedt művét legutóbb Tillinger Péter adta ki a Francia Intézettel karöltve. Ezzel elindította Magyarország első, magyar-francia kétnyelvű, Alfred Jarry teljes életművét feldolgozó sorozatát, amelynek első két kötete itt beszerezhető.

ubu kiraly alfred jarry

Kíváncsian várjuk, milyen rendezői koncepcióval készült az Örkény előadása – jó kérdés, hogy Jarry bohózata mely magyar aktuálpolitikai helyzetekre tud reflektálni. Biztos tud, csak szeretne-e. De Übü esetében ez elég kikerülhetetlen. Ó és, hogy mi a patafizika, más szóval patafizika? Csak mert említettük feljebb. Ki mást idéznénk mint Jarry-t:

A patafizika… annak a tudománya, ami a metafizikához járul hozzá, vagy magában véve, vagy magán kívül, és olyan távol jut a metafizikától, mint a metafizika a fizikától.

Nagy lelkesedéssel várjuk az előadást és drukkolunk, de biztos nem lesz szahar! Nézd, nézd, hogy forog a gép,
Nézd, nézd, hogy agyakba tép, Remeg a pízes, a jómódu nép! Hahó, szarvat-a-likba, éljen Übü apó!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top